Moldova reagerer på russisk pres og vil fremover få gas fra Polen

Illustrationsfoto: Dreamstime

Af Michael Skovgaard

Moldova: Den tidligere sovjetrepublik Moldova, som ligger mellem Rumænien og Ukraine, vil ikke længere presses af Rusland og har derfor indgået en kontrakt med Polen om gasleverancer.

Mandag meddelte regeringen i Chisinau, at landet har underskrevet en kontrakt med den statslige polske energikoncern PGNIG om leverance af 1 mio. kubikmeter gas. Dermed reagerer den lille republik på prisforhøjelser fra den russiske koncern Gazproms side.

Fredag indførte landet 30 dages undtagelsestilstand som reaktion på prisforhøjelsen. Den hidtidige kontrakt med Gazprom udløb ved udgangen af september. Kontrakten blev forlænget en måned, men med en prisstigning på 35 procent. 790 dollar for 1000 kubikmeter mod tidligere 550 dollar. Rusland har advaret om, at hvis Moldova ikke accepterer en ny kontrakt med forhøjede priser, kan det være helt slut med russisk gas til Moldova.

Moldovas regering kalder prisforhøjelsen urimelig og urealistisk, og man søger nu forhandlinger med Gazproms øverste chef Alexei Miller. Moldova er interesseret i en langtidskontrakt, hvis ellers betingelserne og priserne er rimelige.

Sidste år blev den pro-europæiske Maia Sandu valgt til præsident i Moldova, og dermed mistede de pro-russiske interesser reelt magten i den lille republik.  

Share This