Moldova får ny ministerpræsident

Katedralen i Chisinau i Moldova Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Moldova: Moldova har for første gang i landets historie to kvinder i spidsen for landet, med Maia Sandu som ny præsident og Natalia Gavrilita som ny ministerpræsident. Regeringsdannelsen er nærmest en formalitet, eftersom Gavritila og hendes parti Aktion og Solidaritet (PAS) ved valget 11.juli i år fik 63 ud af parlamentets 101 pladser.

I Sandu’s tidligere regering i 2019 havde Gavritila haft posten som finansminister. Hun havde inden da bl.a. været international ekspert ved Verdensbanken, IFC og UNICEF. Både Sandu og Gavritila har studeret ved Havard Universitet og her taget universitetsgrader inden for retsforhold. Gavritila var i 2021 en periode i 2021 også med i Autelu Ciocoi’s overgangsregering.

Oppositionen, Socialistpartiet og partiet Shor, opkaldt efter oligarken Ilan Shor, klagede til forfatningsdomstolen over Sandu’s gentagne udnævnelser af Gavritila som minister, men klagen blev afvist.

USA og EU har hilst den ny regering velkommen. IMF og Verdensbanken har ydet Moldova nye lån. Rusland har ikke haft de store problemer med regeringsskiftet. Moldova agerer pragmatisk udenrigspolitikken, holder sig uden for militæralliancer. Scenarier som i Ukraine og Georgien er ikke sandsynlige.

I nabolandet Bulgarien derimod har præsident Rumen Radev anderledes svært ved at få stablet en regering på benene. Slavi Trifonov og hans parti (på engelsk) “There is such a People” har forsøgt sig, men forgæves. De mange oprør og parlamentsvalg har helt klart skadet landets omdømme og undergravet Bulgariens position i EU. Bulgarien er i dag EUs fattigste land.

Share This