Møde i Moskva kan skabe fred i Syrien

Illustrationsfoto: Elizabeth Arrott

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Omkring nytår blev der afholdt et ret opsigtsvækkende møde mellem forsvarsministrene og forsvarscheferne fra Tyrkiet og Syrien og med russisk deltagelse. Vi kan efter alt at dømme blive vidner til en proces, der kan ende med forsoning mellem Erdogan og Assad. Iagttagere ser det som udtryk for Erdogans afstandtagen fra USAs “forræderi” og støtte til kurdiske terrorister.

Det kurdiske spørgsmål har også blokeret for tyrkisk accept af svensk og finsk NATO medlemskab. Erdogan har benyttet Rusland, Assads allierede, til at få mødet i stand. Rusland ser gerne en fredsaftale om Syrien forhandlet på plads uden om USA. Tyrkiets forsvarsminister Hulusi Akar udtaler, at mødet i Moskva fandt sted i en “konstruktiv atmosfære. Det skal, siger han, bidrage til at skabe ro, stabilitet, respekt for territorial integritet og, ikke mindst, til at bekæmpe terror.

Mødet viser, at de strategiske bånd mellem Tyrkiet og Rusland er styrket, til USAs utilfredshed. En normalisering af forholdet mellem Tyrkiet og Syrien vil formentlig opnå støtte blandt flertallet af tyrkerne og dermed gavne Erdogan på hjemmefronten. Hvordan kurderne bliver stillet efter fred i Syrien er indtil videre uvist.

Tyrkiet har 3.6 mio. syriske flygtninge på sit territorium. Mødet i Moskva er endnu et udtryk for Ruslands generelt ret stærke position i Mellemøsten lige nu. Rusland samarbejder med Saudiarabien og Golfstaterne inden for rammerne af OPEC+. Genvalget af Netanjahu som Israels ministerpræsident hilses velkomment i Moskva.

Share This