Mobilisering af 300.000 eller en million af russiske soldater?

Russiske soldater Foto: Vitaliy Ragulin

Rusland: Det russiske forsvarsministerium kan mobilisere op til en million mennesker. Et hemmeligt syvende afsnit i mobiliseringsdekretet gør det muligt at mobilisere langt flere mennesker end de 300.000, som det er blevet meddelt af forsvarsministeren Sergej Sjojgu, skriver den russiske oppositionsavis Novaja Gazeta, der citerer en unavngiven kilde fra præsidentens administration. Videoer på sociale medier viser folkemængder – hovedsageligt fra fjerne afkroge af Rusland – på vej til mobiliseringcentre. Tjetjenere er angiveligt blandt de mest interesserede i at kæmpe for Rusland.

Den dag Kreml-chef Vladimir Putin annoncerede delvis mobilisering, blev der offentliggjort et dekret om mobilisering. Det fremgår dog ikke klart af dokumentet, hvad der gemmer sig under det syvende afsnit, som kun er beregnet til “administrativ brug”. Ifølge Kreml-talsmand Dmitrij Peskov refererer afsnittet til antallet af reservister, der kan indkaldes til militærtjeneste.

Ifølge Novaya Gazetas kilde i Putins administration blev det oprindeligt diskuteret, at den fulde tekst af dekretet ikke skulle blive offentliggjort. I sidste ende blev det dog besluttet, at nogle oplysninger skulle skjules under det syvende punkt, som angiveligt omhandler antallet af personer, der skal mobiliseres.

Avisen Novaja Gazeta forsøgte at kontakte de udøvende organer, som som regel modtager den fulde tekst af præsidentielle dekreter. Ifølge kilder fra flere ministerier havde de ikke modtaget den fulde tekst af dekretet, skriver avisen og tilføjer, at det syvende afsnit var skjult.

Rusland har tidligere meddelt, at 300.000 reservister, hovedsageligt folk med militær erfaring, vil blive indkaldt som en del af den delvise mobilisering. Det vil ikke omhandle for eksempel studerende eller værnepligtige, ifølge lederen af ​​forsvarsudvalget i parlamentet Andrej Kartapolov, drejer det sig primært om reservesoldater og underofficerer op til 35 år samt yngre officerer i reservere op til 45 år. ota

Share This