Merkel: Vest skal ikke belære øst om demokrati

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Af Michael Skovgaard

EU: Under et virtuelt møde hos EEP i den forløbne uge slog den tyske forbundskansler Angela Merkel fast, at man bør anlægge en forsonlig tone over for østlandene, alt imens den borgerlige EPP-gruppes leder Manfred Weber fortsætter sin hårde kritik af Ungarn og Polen i EU – det skriver det ungarske medie „Mandiner“.

Merkel mindede om, at retsstatsprincip-diskussionen blev indledt under det tyske formandsskab, og at det nok var nødvendigt for lande som Polen og Ungarn at se lidt nærmere på pressefriheden i disse lande.

„Men enhver enkelt stat i EU har en grund til at være medlem. De østeuropæiske lande har gjort sig positivt bemærket på det seneste, da de ønsker at blive taget alvorligt på EU-niveau. Og vi, de gamle EU-lande, kan ikke bare tage for givet, at vi ved mere om demokrati, end de gør. Det spørgsmål må vi drøfte“, sagde den afgående tyske kansler.

Samtidig blev EPP-lederen Manfred Weber spurgt om, hvordan han stillede sig til Orbáns exit fra EPP. Weber beskrev sig selv som en „brobygger“, der havde gjort alt for at få Fidesz til at blive i EPP.

„Hvis man er medlem af et fælleskab, skal man følge reglerne. Vi kunne ikke finde fælles fodslag angående retsstatsprincipper med hensyn til Fidesz“, sagde han. Ifølge ham har retsstats-diskussionen intet med øst-vest at gøre. Her henviste han til Donald Tusk – det polske medlem af EPP – som også er blandt de skarpeste kritikere af Fidesz. Og med hensyn til Polen påpegede Weber, at landet måske kan blive nægtet visse EU-midler, hvis de ikke retter ind med hensyn til retsstatsprincipper.

  

Share This