Ad

Merkel populær som aldrig før, og en ny kandidat melder sig som mulig efterfølger

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Af Michael Skovgaard

Tyskland: En rundspørge har vist, hvem de tyske vælgere har mest tillid til. Forbundskansler Angela Merkel er suveræn topscorer, og to af kandidaterne på højrefløjen i CDU/CSU – nemlig Friedrich Merz og Bayerns ministerpræsident Markus Söder – falder tilbage. Den store vinder i målingen er den tidligere miljøminister Norbert Röttgen, som tidligere har været betragtet som en chanceløs kandidat.

Ifølge instituttet Forsa scorer Merkel 71 point på spørgsmålet om, hvilken politiker der er bedst til at lede  Tyskland. Nummer to er CSU-chef Markus Söder med 56 point – en tilbagegang på 3 point i forhold til august. Sundhedsminister Jens Spahn(CDU) står til 51 point, og finansminister Olaf Scholz(SPD) står til 50 point.

Det er bemærkelsesværdigt, at NRW‘s ministerpræsident Armin Laschet kun opnår 41 point, og højrefløjskandidaten Friedrich Merz går tilbage til 33 point. Højdespringeren er Röttgen, som fra stort set ingenting nu scorer 40 point.

De to førstnævnte har hidtil været betegnet som favoritter, når CDU/CSU vælger kanslerkandidat i januar. I skrivende stund er det uvist, om Bayerns ministerpræsident Markus Söder stiller op.

De helt store tabere i kølvandet på corona-krisen er De Grønne. Tidligere på året lå partiet side om side med CDU på 25 procent ifølge flere meningsmålinger, og partiet begyndte at nære drømme om posten som kansler. Siden da er CDU/CSU gået op til 35-37 procent, mens De Grønne er gået tilbage til 17-20 procent. Et par af de seneste målinger viser endda dødt løb mellem De Grønne og SPD på 17 procent. En lille fremgang til SPD, som tidligere var dømt helt ude. Her er der muligvis tale om en „finansministereffekt“ for Olaf Scholz, som har udtalt til pressen, at den tyske økonomi er stærk nok til at modstå corona-krisen.