Merkel kritiserer Twitters spærring af Trump, techgiganterne skal ikke udføre censur

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Forbundskansler Angela Merkel mener, at udelukkelsen af Trump på det sociale medie Twitter er dybt problematisk. Den franske finansminister Bruno Le Maire er „chokeret“, og flere EP-politikere bakker op og kritiserer de amerikanske techgiganters censur.

„Man kan kun gribe ind i ytringsfriheden ud fra de gældende lovmæssige rammer i de europæiske lande og ikke ud fra, hvad de amerikanske SoME-platforme måtte beslutte“. Det sagde Merkels talsmand Steffen Seibert mandag til AFP.

Frankrigs finansminister Bruno Le Maire har også ytret sig og mener, at det ikke skal være op til private firmaer at udøve censur, og at en fremtidig regulering af de sociale medier ikke skal overlades til de „digitale oligarker“.

Han fik prompte opbakning af den tyske politiker Alexander Graf Lambsdorff (FDP), som erklærede sig helt enig.

Også formanden for den konservative fraktion i Europa-parlamentet Manfred Weber (CSU) kræver mere kontrol med tech-giganterne og tilføjede, at disse ikke skal bestemme, hvad vi skal diskutere eller ej.

Webers holdning er interessant set i lyset af, at han er en af de skarpeste kritikere af regeringerne i Polen og Ungarn. Disse to lande har længe fremsat kritik af de amerikanske tech-giganters censur og dominans. Polen overvejer en lov, hvor tech-giganterne skal rette sig efter polsk lov, og Ungarn har lanceret et nyt socialt medie som modvægt til Twitter og Facebook. 

Så på trods af tidligere meningsforskelle i den europæiske borgerlige lejr tyder meget på, at man nærmer sig et fælles europæisk fodslag over for de amerikanske techgiganter.

Share This