Meningsmåling: Dårligt nyt for Kaczynski

Jaroslaw Kaczynskis Foto: M. A. Cholewicz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: At dømme efter en meningsmåling fra Institut Badan Pollster ønsker 56 pct. af polakkerne en ny formand for det regerende Lov og Retfærdighedspartiet. Det er ikke godt nyt for den siddende formand, Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski har aldrig været særlig populær i den brede befolkning. Professor Antoni Dudek, valgekspert, siger i en kommentar, at det ikke er nyt, at selv mange af partiets kernevælgere er kritisk indstillet over for partiets ledelse.

Kaczynskis fremskredne alder, hans svækkede helhed og hospitalsindlæggelser har yderligere aktualiseret spørgsmålet om at finde en afløser på formandsposten inden for kort tid. Iflg. meningsmålingen støtter 45 pct. premierminister Tadeusz Morawiecki som partiformand, 20 pct. den tidligere ministerpræsident Beata Szydlo.

Men partiet er opdelt i forskellige fløje. Teknokraten Morawiecki har ikke et stærkt bagland i partiet. Så han regnes ikke for Kaczynskis sandsynlige efterfølger. Kaczynski har styret partiet med hårdt hånd. Går han af, bliver det formentlig nødvendigt at finde frem til en kompromiskandidat, som er i stand til at balancere imellem fløjene og samle partiet bedst muligt. Flere navne er i spil. Formentlig vil Kaczynski have et afgørende ord at skulle have sagt, når beslutningen skal træffes.

Share This