Meningsmåling i Tjekkiet: Politikere og medier spreder falske nyheder

Prag Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Mere end to tredjedele af adspurgte i en tjekkisk undersøgelse lavet af analysevirksomheden Sanep mener, at falsk information hovedsageligt spredes af regeringspolitikere. Næsten 60 % mener, det er public-service medierne som spreder falske nyheder, 56,2%, at det er mainstreammedierne. 45,8% mener, at oppositionspolitikere spreder falske nyheder.

Respondenterne opfatter pro-regeringspropaganda, der bagatelliserer energikrisen og den økonomiske krise, som den farligste (mere end tre femtedele af de adspurgte). Pro-ukrainsk og pro-russisk propaganda om krigen i Ukraine omtales med næsten identiske resultater.

Næsten to tredjedele af tjekkerne mener, at der ikke er behov for at kæmpe mod falske oplysninger. De opfatter forekomsten af ​​såkaldt desinformation som en integreret del af det pluralistiske demokrati. Resultaterne af undersøgelsen indikerer en uoverensstemmelse mellem den offentlige mening og de skridt, den tjekkiske regering og nogle politiske NGO`er har taget for at begrænse ytringsfriheden, skriver analysevirksomheden Sanep.

Tjekkerne er også meget klare over, hvem der skal bestemme, hvad der er og ikke er (u)sande information. Næsten 86 % af de adspurgte ville overlade vurderingen til domstolene. Mere end tre fjerdedele af de adspurgte er overbevist om, at staten ikke skal bestemme, hvad der er og ikke er falske oplysninger. Mere end halvdelen er overbevist om, at det ofte er umuligt at afgøre, hvad der er sandt, og hvad der ikke er.

Et af undersøgelsens nøglespørgsmål afslørede også, at næsten to tredjedele af de adspurgte mener, at de nuværende love om ytringsfrihed, som allerede dækker trusler om vold, børnepornografi og spredning af alarmerende budskaber, er tilstrækkelige, og at der ikke er behov for ny lovgivning. ota

Fra øverst: Regeringspolitikere, Public service medier, Mainstreammedier, Oppositionspolitikere, Alternative medier, Multinationale selskaber, Alle, Betalte vestlige troller, Betalte russiske troller, Betalte kinesiske triller, Jeg er ligeglad, En anden.
Share This