Mel Gibson i spil til at lave film om polsk national helt

Mel Gibson Foto: Georges Biard

Polen: Det polske kulturministerium vil bruge mere end 150 millioner zloty (ca. 255 millioner kroner) til en film om den polske officer, Witold Pilecki, skriver den polske nyhedsportal WP. Filmen bliver den dyreste polske film efter 1989. Ifølge WP er Mel Gibson en af favoritterne til at instruere filmen.

Witold Pilecki var en polsk officer som kæmpede mod den tyske invasion i 1939 og efter kapitulationen blev officer og medlem af den underjordiske regering og dens officielle hær. Den såkaldte  ”Arme Krajowa” (Hjemmehæren). Han er dog mest kendt for at være forfatter af den første efterretningsrapport om Auschwitz koncentrationslejren og de forbrydelser der fandt sted der.

Witold Pilecki  lod sig med vilje tage til fange  i Auschwitz under det falske navn Tomasz Serafiński. Her begyndte han Han begyndte at rekruttere medlemmer til en underjordisk modstandsgruppe i lejren med hensigt på et oprør. Ved hjælp af et kurersystem, der blev drevet af den polske modstandsbevægelse og undergrundsregering, sendte han rapporter til de allierede om, hvad der egentlig foregik inde i lejren. Han skrev heriblandt en stærk rapport allerede i 1941, nemlig nazisternes organiserede udryddelse af jøderne. Den officielle regerings rapport kom til England og USA med den detaljerede beskrivelse af uhyrlighederne og den polske undergrunds regering bad de allierede bombe jernbanespor til lejrene. Men ingenting skete, da uhyrlighederne i rapporten var så store at man betragtede dem som overdrivelser. Det lykkedes  Pilecki at flygte fra Auschwitz sammen med to andre fanger. Han kom tilbage til Warszawa hvor han levede under jorden og i 1944 tog del i Warszawa opstanden mod den tyske besættelse. Da opstanden blev nedkæmpet, blev Pilecki fanget og tilbragte resten af krigen i en krigsfangelejr. Efter krigsafslutningenen tilsluttede han sig til de frie polske tropper i Italien 1945, men besluttede sig sig senere for at vende tilbage til Polen for at indhente efterretninger om kommunisternes overtagelse af Polen. Her blev Pilecki  fanget af det polske kommunistregime, tortureret, forhørt og henrettet som spion efter en retssag som mere var en egentlig skueproces.

Mel Gibson har blandt andet har lavet film om både den amerikanske frihedskrig og om den skotske national helt Braveheart og Jesu lidelse, død og opstandelse. Det skønnes derfor af det polske kulturministerium, at han er besiddelse af den rette erfaring med at lave store film og historiske begivenheder. Ifølge WP kan filmen have premiere allerede på 120-årsdagen Witold Pilecks fødsel, dvs. den 13. maj 2021. jimmi eklöv

Share This