Medie: USA og NATO klar til forhandling og delvis efterkomme russernes krav

Jens Stoltenberg ved pressekonference i Nato topmøde i Warszawa sidste år Foto: NATO

USA/Rusland: Det spanske dagblad El País offentliggjorde onsdag indholdet af dokumenter, som angiveligt er USA’s og NATOs svar på russiske krav. Ifølge materialet er USA klar til at fortsætte forhandlingerne med Rusland og er på nogle punkter parat til at efterkomme Ruslands krav. Dokumentet er på engelsk og er opdelt i to dele. Det første fire-siders svar er fra NATO, det fem-siders svar er fra USA.

Det amerikanske svar viser, at USA er villig til at diskutere med Moskva, hvordan Rusland kunne verificere, at der ikke er Tomahawk-missiler på NATO-baser i Rumænien og Polen. Betingelsen er, at Rusland ville være villig til at dele lignende oplysninger om sine to militærbaser.

USA er angiveligt også parat til at diskutere begrebet sikkerhedsaftalen, som blev godkendt af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i 2010, sådan som Rusland ønsker.
USA indvilliger angiveligt også, efter en dialog med Ukraine, opstilling jordbaserede missiler og et permanent kontingent i Ukraine, under forudsætning af tilsvarende garantier fra Moskva.

USA efterlyser også øjeblikkelige forhandlinger om en ny atomvåbenkontrolaftale, der skal erstatte START-aftalen, der udløber i februar 2026. Man er klar til at forhandle blandt andet kontrol med såkaldte ikke-strategiske atomvåben.NATO og USA er angiveligt også klar til at diskutere militærøvelser i Europa, herunder en mulig modernisering af Wien-dokumentet fra 2011.

NATO opfordrer Rusland til at nå til enighed med USA om opstilling af mellem- og kortdistancemissiler, men nævner ikke muligheden for ikke at placere dem i zoner, der gør det muligt at ramme mål på russisk territorium.

Både USA og NATO har i deres skriftlige udtalelser udtalt, at situationen omkring Ukraine er afgørende for enhver succes i de videre forhandlinger.

Hverken USA eller NATO har endnu kommenteret ægtheden af ​​dokumenterne rapporteret af det spanske dagblad El Pais, skriver Reuters som tilføjer, at de amerikanske myndigheder rutinemæssigt ikke kommenterer materiale lækket til pressen. ota

Share This