Marbella i stedet for Budapest, Orbán’s datter rejser til Spanien

Marbella Foto: Juan Aguilar

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Normalt vækker det ikke den store opsigt, hvis en regeringschefs datter vælger at rejse til et andet land. Det er ikke tilfældet i Ungarn. Det skriver Newsweek i en analyse (41.2021).

Ráhel Orbán, Viktor Orbán’s 33-årige datter, har sammen med sin mand, der er aktiv på ejendomsmarkedet, valgt at flytte teltpæle og nedsætte sig i Spanien, helt nøjagtigt i Marbella. Ráhel har studeret ved de bedste uddannelsessteder i Ungarn og også i Schweitz. Før hun blev direktør i sit mands firma, arbejdede hun inden for turistbranchen. Rejsen til Spanien bekræftes af tabloidavisen ”Blikk” og via LinkedIn. Ráhel Orbáns datter er sendt på en spansk-engelsk eliteskole i Marbella.

Hendes afrejse er mødt med hårde kommentarer på de sociale medier og har uundgåeligt skabt problemer for Orbán her op til valget i 2022. Ráhel Orbán rangerer på andenpladsen over de mest indflydelsesrige kvinder i Ungarn. Hun følges nøje af journalister og paparazzi fotografer. Eksempelvis afslørede en fotograf hende i at smide en pose med affald på fortovet og ikke, som man jo skal, i en affaldsspand tæt på. I forvejen har han haft problemer med sin søn Gaspar, der valgte religionen for, som det siges, at frigøre sig fra sin fars ”skygge”.

Ráhel er den eneste af Orbán’s fire døtre, der har engageret sig i business. Orbán har i politiske budskaber lagt vægt på at begrænse udvandringen. Eksempelvis har han præmieret dem, der har valgt at føde deres børn i Ungarn og understreget, at Ungarn er og skal være det bedste sted i Europa til at opdrage børn.

Over de sidste årtier har over 500.000 ungarere, hovedsageligt unge valgt at rejse til udlandet. Orbán har flere gange opfordret dem til at rejse tilbage til Ungarn. Ráhels mand var i 2019 god for en formue på rundt regnet 120 mio. dollar placeret på listen over de 100 rigeste i Ungarn. Den officielle begrundelse for at rejse til Spanien er investering i et hotel, Atrio del Mar og ønsket om at udvide indsatsen på det spanske ejendomsmarked. I Spanien, siges det i artiklen i ”Polityka”, har rige personer bedre vilkår end i Ungarn. Det kan have spillet en rolle.

Måske skyldes afrejsen fra Ungarn også frygt for at blive straffet efter et muligt regeringsskift efter det kommende valg. Ráhels mand har nydt godt af statslige kontrakter. Forbindelserne mellem regeringen og ledende oligarker har været i søgelyset fx hos OLAF, EU-institutionen for kontrol med brugen af EU-midler. Afrejsen er blevet udnyttet aktivt af oppositionen. Tidligere i år har Viktor Orbán været engageret i den kontroversielle Pegasus ”Spyware” affære, aflytning af andres, fx oppositionspolitikeres smartphones. 

Share This