Macron fravælger Polen og Ungarn

Emmanuel Macron Foto: Official Leweb photos

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Øst- og Centraleuropa: Sidst i august måned tager Frankrigs præsident Emmanuel Macron på sin første rundrejse til de øst- og centraleuropæiske lande, men helt bevidst går turen uden om Warszawa og Budapest. For Frankrigs forhold til de to lande er iskoldt for tiden, dels pga. de to landes politik når det gælder demokratiet og, for Polens vedkommende, annuleringen af store våbenkontrakter med Frankrig.

Oven i det kommer Frankrigs og Tysklands udspil til et nye EU-direktiver, der vil tvinge folk der arbejder for østeuropæiske virksomheder, (på polsk kaldt “pracowniki delegowani”) til at følge de regler for løn og andre overenskomstforhold, der gælder i værtslandet. Det kan betyde store tab og stigende udgifter for polske virksomheder og for polsk økonomi.

De meget indviklede franske regler bliver også yderst svære at administrere. Alle lande i øst bliver ramt, men for Polens vedkommende vil opstramningen berøre ikke mindre end de omkring 500.000, der lige nu arbejder på polske kontrakter i Frankrig.

Etablering af nye virksomheder i Frankrig er svært, og forholdene for polsk arbejdskraft i Frankrig er i forvejen blevet kraftigt forværret pga. de franske myndigheders påstande om social dumping og den efter polsk opfattelse arrogante fremfærd fra det franske arbejdstilsyn.

Polsk arbejdskraft er ikke populær blandt de franske fagforeninger og i fransk presse skrives der i meget negative vendinger om social dumping fra øst. Der er også opstramninger på vej over for østeuropæiske lastbiltransporter. Også her bliver Polen hårdt ramt.

11 lande fra Øst- og Centraleuropa går imod de nye EU-regler, der skal behandles i efteråret. Macron skal i Wien mødes med den østrigske kansler Christian Kern og med ministerpræsidenterne for Tjekkiet og Slovakiet, som han håber at få overbevist. Omkring 60.000 tjekker i Frankrig vil blive berørt af de nye EU-regler. Efter Wien rejser han til Rumænien og Bulgarien.

Share This