Macron besøger Polen,efter to års pause

Emmanuel Macron foto- Пресс-служба Президента Российской Федерации

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Mandag den 3. februar landede Frankrigs præsident Emmanuel Macron i Warszawa på et to dages besøg. I to år har der ikke været kontakt på højeste diplomatiske niveau Warszawa og Paris imellem, så begivenheden får stor omtale.

”Visegrad-insight” havde før hans rejse spurgt franske eksperter og historikere om deres forventninger til Macrons rejse. Mange emner har skabt krise i det fransk-polske forhold, siger de samstemmende. Listen er lang: den franske ”reset” politik i forholdet til Rusland, retsforholdene i Polen, den ensidige polske satsning på USA i sikkerhedspolitikken, Macrons planer for EU, Polens tre-hav projekt, EU’s udvidelse eller ikke-udvidelse mod Balkan, restriktioner for polske serviceydelser, fx lastbiltransport i Frankrig, EU’s langtidsbudget og, ikke at forglemme EU’s klimapolitik – det for at nævne de vigtigste.

Der er snart præsidentvalg i Polen. Macron undlod at provokere regeringen ved at holde møder særskilt med oppositionspolitikere. Dog mødtes han med formanden for Senatet, Thomasz Grodzki, og mandag aften blev holdt møde med polske kunstnere og intellektuelle, bl.a. Adam Michnik, chefredaktør for det regeringskritiske ”Gazeta Wyborcza”.  Macron kritiserede retsforholdene i Polen under mødet med præsident Andrzej Duda. 

Ingen forventede på forhånd mirakler under Macrons besøg. Den gamle Weimar-trekant, samarbejdet mellem Frankrig, Tyskland og Polen, fungerer ikke i dag. Målet med besøget var at neddrosle og ”berolige”(på polsk: ”uspokojenie”), at få fremmet dialogen mellem Paris og Warszawa. Spænding mellem det ny og gamle Europa skader EU. Der blev derfor indgået en ny strategisk partnerskabsaftale.

Den tidligere var blevet indgået i 2008 mellem præsidenterne Lech Kaczynski og Nikolas Sarkozy. Frankrig har 20 mia. investeringer i Polen, så de økonomiske relationer er heller ikke ubetydelige. Når det gælder EU-samarbejdet, har Macron krævet større ”intern kohæsion (”cohesion”)”, dvs. institutionelle forandringer som gør EU mere handledygtigt, også når det gælder sikkerhedspolitikken. EU skal kunne reagere hurtigere og mere effektivt i internationale krisesituationer. 

Brexit har gjort dette endnu mere påkrævet. Polen går, som andre centraleuropæiske lande, ind for at indlede optagelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien, men Macron forlanger institutionelle reformer og fælles migrations- og flygtningepolitik, før det kan komme på tale. En udvidelse af EU på Balkan er ikke svaret på Brexit.  EU’s østpartnerskabspolitik virker iflg. Macron ikke godt, slet ikke i Ukraine. 

Macron har, til Polens store utilfredshed, også lagt op til mere dialog med Rusland, ønsker et ”reset”. Årsagen er, at Rusland er nødvendig at få med, hvis problemerne i Mellemøsten og Nordafrika skal løses. USA er mere eller mindre lammet pga. et ensidigt og tæt forhold til Israel. Målet må være at finde de områder, hvor der er mulighed for aftaler og sammenfald af interesser mellem Europa og Rusland.

Macron ser med bekymring på den stigende sikkerhedspolitiske udfordring fra Kina. Reset-politikken over for Rusland skal begrænse Ruslands afhængighed af Kina. EU bør, mener han, handle mere håndfast i forhold til Kina, når det gælder samhandel. Europa skal nødig komme i den situation at skulle vælge mellem Kina og USA.

Allerede i 2017 holdt Macron et særskilt møde med Vladimir Putin i Versailles, og dialogen er fortsat. Efter Macrons mening har Tyskland ikke i tilstrækkelig grad evnet at udarbejde en holdbar strategi i forholdet til Rusland.

At forhandle og indgå aftaler med Rusland er ikke noget nyt i fransk udenrigspolitik. De Gaulle førte under den gamle kolde krig en selvstændig linje i forhold til Moskva, lancerede ønsket om et Europa helt til Ural. Men Frankrigs forhold til Polen var også vigtigt under den gamle kolde krig. De Gaulle var også meget populær i Warszawa, og det polske emigrant/dissidentmiljø i Frankrig var før 1989 stort og aktivt.

Share This