Lukasjenko støtter Putin, men holder lav profil

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskunskab, SDU

Hviderusland/Rusland: Hvideruslands diktator Aleksander Lukasjenko støtter entydigt Rusland i krigen i Ukraine, men undgår samtidig at tage aktivt del i den. Det fastslås i en analyse i det polske ugeskrift ”Do Rzeczy” (12.2022). Hviderusland indtager en strategisk vigtig beliggenhed med en 400 km lang grænse til Ukraine. Fra grænsen er der blot 150 km til Kiev, Ukraines hovedstad.
Lige efter den russiske invasion forlød, at hviderussiske soldater tog aktivt del i krigen på russisk side, men det benægtes kategorisk. Lukasjenko har forholdt sig tvetydigt. Han har stillet hviderussisk territorium til rådighed for Rusland, men har ikke selv taget del i angrebet. Rollen som fredsmægler er ikke opgivet. Som bekendt er der blevet afholdt fredsforhandlinger i på hviderussisk territorium.
Under et møde i det nationale sikkerhedsråd 1. marts tog Lukasjenko skarpt afstand fra ”fake news” gående på, at Hviderusland skulle tage aktivt til i krigen i Ukraine. Hviderusland har tropper langs med grænsen. De er, som det siges, rettet mod ”radikale elementer”. Den hviderussiske hær er stærkt integreret i den russiske, men den er lille, på blot 48.000, og forsvarsudgifterne udgør blot 1 pct. af landets bruttonationalprodukt (BNP).
Hviderusland er ikke som Egypten og Thailand et militærdiktatur, snarere end politistat. Kræfterne er koncentreret om landets indre sikkerhed, at holde oppositionen i ave. Moralen blandt soldater er meget lav, fastslås i analysen i ”Do Rzeczy”, ja der hersker en stemning af oprør. Soldater kan være sværere at holde i ave end demonstrerende i gaderne. Skulle Lukasjenko finde på at sende soldater aktivt ind i krigen vil det let føre et nyt folkeligt oprør, der går endnu videre end det vi oplevede i 2020 i kølvandet på det forfalskede præsidentvalg. Og Putin ville da mildt sagt have svært ved at komme til hjælp. Han har jo rigeligt at se til i Ukraine.
Af selv samme årsag er Putin heller ikke interesseret i aktiv et hviderussisk militært engagement i krigen, uanset at den russiske hær har haft store problemer på slagmarken i områderne op til grænsen mellem Ukraine og Hviderusland. Hviderussiske ville ikke være til megen nytte. Hviderusland har siden 2014 holdt lav profil også i spørgsmålet om den russiske annektering af Krim. Her har han fulgt den samme linje som Kina. Men på det overordnede politiske plan støtter Lukasjenko Rusland. Krigen i Ukraine holder omverdenens opmærksomhed væk fra forholdene i Hviderusland. Den russiske ”specialoperation” i Ukraine er blevet kaldt ”retfærdig”. Hviderusland støtter ”afnazificeringen” af Ukraine og kampen mod ”banderisterne” og opfordrer samtidig til fred.