Lukasjenko skifter ud i Hvideruslands regering

Parlamentet i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Hviderusland: Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko har netop gennemført en større regeringsomdannelse. Ud er gået den hidtidige ministerpræsident Andrei Kabyakov der er blevet erstattet af Sergei Rumas, tidligere minister og bankmand og kendt som en dygtig forhandler. Det skriver Carnegie Endowment.

Næsten alle viceministre og andre ministre for de økonomiske område er blevet udskiftet. Gennemsnitsalderen for ministrene er faldet markant, med hele 10 år! Yngre er kommet til.

Årsagen til den store regeringsrokade er Lukasjenkos frustrationer, når det gælder den hidtidige regerings evne til at tackle de økonomiske og sociale udfordringer, fx at nedbringe arbejdsløsheden i de mest socialt belastede regioner mod øst, fx i byen Orsha.

Hviderusland har på det seneste oplevet uhørt omfattende sociale protester. Den ny regering er da også mere venlig stemt over for markedsøkonomiske reformer. Men reformerne er begrænset til økonomien, “duerne” i udenrigsministeriet og “høgene” i sikkerhedstjenesten har begge uændret magt og indflydelse.

Billedet af den aktuelle hviderussiske økonomi er ikke kun negativt, skriver Carnegie. Efter flere års stagnation er der udsigt til en vækst på 4 pct. på årsbasis, den hviderussiske rubel er ret stabil, og udlandsgælden er faldende. Men spørgsmålet er dog, hvor længe dette vil holde. De økonomiske relationer til Rusland er blevet et alvorligt problem, Rusland har skærpe grænsekontrollen og begrænset leverancerne til Hviderusland af olie og gas og også hævet priserne.

Share This