Lokalvalg i Nordmakedonien og Kosovo med landspolitisk betydning

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kosovo/Nordmakedonien: Det er helt normalt, at lokalvalg også har landspolitisk betydning. Det gælder også på Balkan. Resultatet af lokalvalgene i Nordmakedonien i sidste uge svækkede Zoran Zaevs regerende Socialdemokrati (SDSM) og styrkede til gengæld det højreorienterede VMRO DPMNE, som fik flest borgmesterposter. Partiet kæmper for at vælte regeringen og danne regering, om nødvendigt efter et nyvalg.

Ved forrige lokalvalg i 2017 var SDSM klar vinder, men ikke denne gang. VMRO DPMNE klarede sig overraskende godt i hovedstaden Skopje. Zaevs regering har kun et spinkelt flertal bag sig i parlamentet, 62 ud af 120 pladser.

I første runde af lokalvalgene i Kosovo erklærede alle partier sig som vindere. Det regerende ”Vetevendosje”, der vandt stort ved parlamentsvalget i februar, gik tilbage, hvilket iflg. valgeksperter meget skyldtes en uprofessionel gennemført valgkampagne. Partiet vandt ikke i en eneste kommune i første runde af valget og skal ud i en anden valgrunde i 12 kommuner (på engelsk: ”municipalities”). Partiet satser på at generobre det tabte i anden runde. De to oppositionspartier Kosovo’s Demokratiske Parti (PDK) og Kosovo’s Demokratiske Liga (LDK) var i bedre humør på valgaftenen. PDK vandt i fire kommuner, LDK i to.

Share This