Litauen tre stemmer fra at tillade homoseksuelles partnerskaber

Morgengryets port i Vilnius Foto: Marcin Bialek

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Litauen: Spørgsmålet om homoseksuelles ret til at indgå ægteskab (partnerskab) er også et “hot” emne i Litauen. Ved en afstemning i parlamentet om spørgsmålet, rejst af partiet Frihed manglede der blot tre stemmer for at et forslag om ret til partnerskab blev vedtaget.

De fleste partiledere støttede forslaget, men i partigrupperne var meningerne delte. Med andre ord havde partierne ikke styr på deres parlamentsmedlemmer. Litauens Forbund af Landmænd og Grønne og det polske mindretals parti, Valgaktion af Polakker var blandt modstanderne af forslaget.

Modstanderne har gennemført flere marcher “til forsvar for familien”. Det er et problem for tilhængere af homoseksuelles partnerskaber, at det er indskrevet i forfatningen, at ægteskab skal være mellem mand og kvinde. Præsident Gitanas Nauseda har måske derfor været forsigtig i sine udtalelser.

Han støtter den traditionelle familie, men vil godt “høre folket” via en folkeafstemning. Iflg. det polske katolske ugeskrift Tygodnik Powszechny er 65 pct. af befolkningen i Litauen imod ret til ægteskab (partnerskab) for homoseksuelle.

Tilhængerne af ret til partnerskab vil fortsætte kampen. Modstanden er trods alt blevet mindre, og “pride parader” mødes ikke i dag med samme voldelige modstand som for 10 år siden. Episkopatet og præster har forskellige holdninger, når det gælder emner med relation til LBGT. Litauen er, som Polen, et overvejende katolsk land.

Share This