Litauen og polske navne

Morgengryets port i Vilnius Foto: Marcin Bialek

Af Michael Hardenfelt

Litauen/Polen: Polen og Litauen var i gennem middelalderen og frem til Polens nedlæggelse i 1795 i århundreder i en union, som blev stadig mere domineret af Polen samt polsk sprog og kultur. Det har medført, at polakker i dag er det største etniske mindretal i Litauen (6,6%), tæt fulgt af russere (5,8). Hovedparten af polakkerne befinder sig i og omkring hovedstaden Vilnius, hvor man relativt frit kan bevæge sig rundt med brug af polsk, i hvert fald hvis man først høfligt spørger samtalepartneren, om vedkommende taler polsk.

Byen var hovedstad i Litauen efter første verdenskrig, men blev kort tid efter annekteret af Polen. Det er en meget engageret gruppe, med polske skoler og et polsk universitet, som konstant kæmper polskhedens sag i Litauen og begræder, hver gang en etnisk Polak deserterer til moderlandet. Sagt med andre ord – som etnisk gruppe borte fra fædrelandet, er de langt mere polske end polakker i Polen, og opfører sig nærmest som fastboende danskere på den spanske solkyst, når de taler om leverpostej, rugbrød og dronningen.

De etniske mindretal har i mange år anklaget litauerne for undertrykkelse, og de har her ikke helt uret. Men – der er ingen tvivl om, at langt de fleste litauere har opfattet polakkerne som undertrykkere. Her taler vi ikke kun middelalder, men også den omtalte annektering af Vilnius. Senere blev russere så massebosat i den sovjetiske republik Litauen i tiden efter 2. verdenskrig.

Det litauiske parlament har imidlertidig netop godkendt en ny navnelov med 82 stemmer for og 37 imod. Den giver etniske mindretal, herunder polakker, mulighed for at få deres egne (polske) navne på officielle dokumenter, men dog kun med brug af det litauiske og latinske alfabet. Der er fortsat lukket for specielle polske bogstaver som ę, ą, ó, ł, ń og andet. Men det er stadig en revolution i forhold til tidligere, hvor polske navne blev omskrevet, for at passe til litauisk udtale og sprognormer.

Vil du gerne vide mere om Polen, husk at Mr.East Forlag har udgivet Michael Hardenfelts bog Hvordan Polen blev Polen, som kan købes hos Mr.East eller hos alle landets boghandlere.

Share This