“Lex Tusk” vedtaget i det polske parlament

Donald Tusk Foto: Mateusz Włodarczyk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: At diskreditere politiske modstandere er blevet en fast bestanddel af polsk politik. Et af mange eksempler er loven om nedsættelse af en kommission, der skal undersøge russisk indblanding i polsk politik i perioden 2007 til 2022, herunder angive de personer, som Rusland har samarbejdet med. Loven er blevet kaldt “Lex Tusk”, da den helt sikkert er møntet på at belaste Donald Tusk samt Waldemar Pawlak, der begge havde posten som ministerpræsident i årene frem til 2015, hvor Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) erobrede både regeringsmagten og præsidentposten og har beholdt dem lige siden. De to er stadig politisk aktive.

Donald Tusk er som bekendt kandidat til ministerpræsidentposten og således hovedudfordreren for regeringen ved valget i oktober. Forslaget om nedsættelse af kommissionen fik ikke flertal i Senatet, men Senatet’s veto blev omgjort af et flertal i Sejmen, underhuset. Spørgsmålet er, om præsident Andrei Duda vil underskrive loven. Helt sikkert er det ikke, uanset at han er valgt til posten med støtte fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Duda har før nægtet at acceptere forslag fra regeringen.

Jurister og politikere, fx tidligere præsident Bronislaw Komorowski mener, at der med loven vil være tale om grundlovsbrud. Kommissionen kan ikke fælde den endelige dom, men den kan bringe personer i gabestokken. Skulle kommissionen blive nedsat, vil den formentlig komme med første rapport allerede i september, dvs. før afholdelse af parlamentsvalget. Det antages, at allerede første rapport vil angribe Donald Tusk for at have samarbejde med Putin i sin regeringstid. Waldemar Pawlak bliver måske kritiseret skarpt for de aftaler om import af gas, som han indgik med Rusland.

Efter kommunismens fald gennemførte flere eks-kommunistiske lande, deriblandt Polen, love om “renselse” (“lustracje”), som skulle afsløre personer der havde arbejdet for tæt med det kommunistiske regime og fyre dem. De love var også genstand for hårde debatter, både blandt politikere og jurister.

Share This