Lektor om uddannelse i Tjekkiet: Vestens lighedsteori har ødelagt vores universiteter

Det Filosofiske Fakkultet ved Karl Universitet i Prag Foto: Jan Sokol

Tjekkiet: Uddannelsesniveauet på tjekkiske universiteter er lavere og lavere år efter år. Det siger lektor ved Karls Universitet og politisk analytiker Ales Valenta i et program sendt af Svobodny vysilac (Den frie sender).

”I løbet af de sidste 15 år har videregående uddannelser ændret sig fra en uddannelse af en begrænset gruppe som er interesseret i et fag til en slags uheldig masseproduktion. Denne udvikling er kommet hertil fra Vesten og er et resultat af den uheldige ideologi om, at alle har ret til alt og at et studie ikke er nogen undtagelse, siger Ales Valenta.

Han peger desuden på et uheldigt finansieringsstystem, som han mener, ikke ligefrem gør problemerne mindre, et system, hvor skoler og universiteter får midler per studerende. Det betyder ifølge ham, at skoler og universiteter ikke bliver betalt for at uddanne, men for at rekruttere.

”Niveauet bliver lavere og lavere år for år, for eksempel kommer studerende med et firetal (den næstværste og sidste “bestået” karakter i Tjekkiet) i studentereksmen til optagelsesprøve på universitetet. Det er helt uforståeligt, og disse mennesker har naturligvis ikke evnene, siger Ales Valenta, som desuden peger på en anden problematik.

”Videregående uddannelser, især humanistiske fag, fungerer i dag som et socialt projekt. De studerende kommer her, studerer fire til fem år og har ikke noget arbejde. Det er hvad staten vil have, de studerende gør som om de studerer, uddannelsesinstitutionerne som om de underviser dem og alle er tilfredse, mener Ales Svoboda. ota

Share This