Lech Walesa afviser samarbejde med sikkerhedstjenesten, men indrømmer fejl

Lech Walesa Foto: Ota Tiefenböck

Lech Walesa Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Lech Walesa afviser fortsat i 1970erne at have været agent for og indgået skriftlige eller andre bindende aftaler med den kommunistiske sikkerhedstjeneste. Han nægter således også at have modtaget penge for sin indsats, sådan som det skulle være fremgået af de mapper, som er fundet på afføde tidligere indenrigsminister Czeslaw Kiszczak’s bopæl. Det skriver han på sin blog under en rejse i udlandet.

Walesa afviser dog ikke, at han i begyndelsen af 1970erne ”begik fejl”. Tidligere har han erkendt at have skrevet under på ”et eller andet” i begyndelsen af 1970erne, men ikke på en aftale om agentvirksomhed, sådan som nogle hårdnakket har påstået, også i forskellige biografer om Lech Walesa.

Sagen om Walesa har i de sidste dage kørt på højtryk i de polske medier. I TV-programmet ”Fakty na Fakty” fastholdt chefen for det nationale mindeinstitut IPN Lukasz Kaminski således, at der i den afdøde indenrigsministers hjem er blevet fundet dokumentation for, at Walesa har sat sin underskrift under en aftale med de kommunistiske myndigheder, men denne underskrift er dog endnu ikke blevet kontrolleret nærmere og vurderet af grafologer. Lejligheden bebos i dag af Kiszczak’s enke Maria Kiszczak, der har passeret de 80 år.

Walesa er tidligere, tilbage i 2005, blevet frikendt af IPN for beskyldninger om agentvirksomhed i forbindelse med den kommunistiske sikkerhedstjenestes falske informationer til den norske Nobelkomite tilbage i 1989erne om Walesas påståede samarbejde med myndighederne under navnet ”Bolek”.

Walesa er en legende i Polen og en omstridt person, men stadig populær i Vesten. Helt fra start fik han politiske modstandere også inden for Solidaritet, bl.a. fra dem han fortrængte fra de ledende poster, da han i sin tid takket være sin karisma overtog lederskabet for Solidaritet under modstanden mod kommunismen.

Sagen om Walesa benyttes aktivt af Lov og Retfærdighedspartiet, der ynder at bruge sammensværgelsesteorier i den politiske kamp og gør sit bedste for at diskreditere den tredje republik, perioden fra 1989 og frem til i hvert fald 2005, hvor Lov og Retfærdighedspartier for første gang erobrede regeringsmagten og præsidentposten og lancerede den ”fjerde republik”, der i dag erstattet af tesen om ”god forandring” (”dobra zmiana”).

Share This