Læserne skriver: Polen og min tid med Andrzej 2

Operabygningen i Warszawa Foto: Fred Romero

Af Mogens Dahl

Polen: I 1976 var min kone og jeg og vores 9 mdr. gamle datter kørt over Frederikshavn – Göteborg – Ystad – Świnoujście til Polen i egen bil. Det var forbavsende problemløst. Trafikmængden var lav, og parkering var nemt, for der næsten ingen private biler var. Der var dog væsentligt mindre vareudvalg i levnedsmiddelbutikkerne end i Tjekkoslovakiet. Vi boede i Andrzejs lejlighed og blev inviteret i operaen og se Samson og Dalila. Hvilken kontrast at komme fra en grå, slidt og trist by og ind i en velfungerende opera med festklædt publikum. Også her kunne vi parkere lige foran operahuset.

1987 havde Andrzej langt om længe fundet sig en kæreste Ewa, så vi var med til brylluppet i Warszawa. Det var i begyndelsen af oktober, hvor vejret var strålende med 20-25 grader. Alligevel var der drønende hedt i opgangen og i lejligheden. Hanerne på de brandvarme radiatorer var rustet fast, så vi gjorde som alle andre og åbnede vinduerne. Åbenbart havde man i hele østblokken vedtaget, at vinteren begyndte 1/10 og sommeren 1/5.

Brylluppet foregik på et lokalt rådhuskontor med festklædte folk. Festen blev holdt i en stor restaurant tæt på Wisla, hvor intet manglede. Andrzej havde jo tjent mange penge om sommeren i Randers. I randen af festlokalet var der nogle små loger til andre restaurationskunder. Der sad store fede madammer sammen med betydningsfuldt udseende mænd og mæskede sig. Iflg. Andrzej vidste alle, at det var partimedlemmer.

De følgende dage tilbragte vi sammen med Andrzej og Ewa og mødte forskellige konstellationer af familie og venner til sammenkomster i byen eller hjemme. Warszawa var begyndt at se noget pænere ud efter en del tiltrængt vedligeholdelse. Men der var stadig varemangel i butikkerne. Til sammenkomsterne i hjemmene medbragte familiemedlemmerne derfor de råvarer, de nu havde kunnet finde, fx. tomater. Èn havde en flaske fransk cognac med. Efter åbningen opdagede vi, at indholdet var byttet ud med kirsebærvin – en historie, vi alle griner ad den dag i dag.

Warszawa har siden 1991 ændret udseende ganske voldsomt. Selv har jeg ved gentagne besøg set forandringerne gradvist, men for min kæreste var det sommeren 2018 noget af et chock at se den moderne by med velrestaurerede huse, skyskrabere, massevis af restauranter, lækre nye sporvogne og undergrundsbane. Der var noget amerikansk over denne rå kapitalisme, hvor bl.a. Uber opererer frit og udbyder taxakørsel til det halve af, hvad de i øvrigt billige almindelige taxaer gør.

Første del af Mogens Dahls oplevelser i Polen: Polen og min tid med Andrzej

Share This