Kroatiens EU formandskab, i skyggen af corona og Viktor Orban

EPP Croatia Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien/Ungarn: Siden nytår har Kroatien været EU formandskabsland. Det startede med optimistiske og næsten euforiske udmeldinger, men, som sagt i en analyse af Anja Vladisavljevic for BIRN og “Balkan Insight”, corona pandemien kom til at overskygge næsten alt, arrangementer måtte aflyses på stribe og nødvendige møder afholdes som video konferencer.

Nok så vigtigt er det faldet en del for brystet, at det kroatiske formandskab har holdt lav profil, når det gælder Ungarn. Ungarns udenrigsminister Peter Szijarto har i høje toner rost Kroatien for ikke, trods kraftig pression fra det internationale politiske “mainstream”, at stille sig op i koret hos dem, der systematisk angriber og stigmatiserer Ungarn.

Szijarto holdt for nylig møde med sin kroatiske kollega udenrigsminister Gordan Grlic Radman ved den ungarsk-kroatiske grænse. Tonen var hjertelig. Radman roste Ungarn for i sin tid at have støttet Kroatiens medlemskab af EU og at have hjulpet landet med at bekæmpe udbredelsen af corona.

Det kroatiske formandskab har heller ikke taget afstand fra de love, der er blevet vedtaget i det ungarske parlament om at bekæmpe corona pandemien. Den Kroatiske Demokratiske Union (HZD), det ledende regeringsparti, er med i den kristelig-demokratiske gruppe (EPP) i Europa-Parlamentet, men HZD er ikke blandt de partier i EPP, der kræver Fidesz ekskluderet.

Generelt har den kroatiske regering holdt lav politisk profil i formandskabsperioden, “playing it safe”. Orban har også et godt forhold til Slovenien, Ungarns andet naboland mod syd. Til Orbans store tilfredshed blev Janez Jansa, Orbans nære allierede, og hans demokratiske parti (SDS) her regeringsbærende. Jansa blev endnu engang ministerpræsident. Regeringsskiftet fandt sted i marts måned i år.

Share This