Krisen mellem Polen og Tjekkiet fortsætter: Polen overvejer at suspendere V4 samarbejde

Turow Foto- Anna Uciechowska

Tjekkiet/Polen: Tjekkiets forhold til Polen forværres mere og mere på grund af problemerne omkring brunkulsminen i Turów. Fra det regerende polske parti Lov og Retfærdighed (PiS) kommer nu ifølge Wirtualna Polska forslag om Polens suspendering af samarbejde mellem de centraleuropæiske lande Visegrad -gruppen (V4).

“At suspendere vores V4 -aktiviteter på højeste niveau ville være et radikalt skridt, som kan være midlertidigt nødvendigt, indtil konflikten er løst,” citerer Wirtualna Polska en anonym PiS -politiker.

Officielt har den polske regering endnu ikke kommenteret landets kommende udspil i sagen.

“Vi overvejer forskellige scenarier inden for Den Europæiske Unions mekanismer,” sagde Piotr Müller, talsmand for den polske regering.

Polens premierminister Mateusz Morawiecki har foreløbigt aflyst sin deltagelse ved et V4 møde i Budapest, som begyndte i dag, og hvor han skulle holde en tale. Ifølge tjekkiske medier vil Morawiecki ikke rejse til Budapest, da han ikke ønsker at ses med Tjekkiets premierminister Andrej Babis. Morawiecki har angiveligt sendt minister for familie og socialpolitik Marlena Malągová til arrangementet i stedet.

Ifølge den allerede citerede politiker fra PiS bruger den tjekkiske side “beskidte tricks”, og Polen agter ikke at give efter for det. “V4 burde være en monolit, men den tjekkiske regering agerer desværre i modsat retning,” hævder han.

Den Europæiske Domstol afsagde en præjudiciel afgørelse om et mineforbud i maj i år. Polen var uenige i dommen og bad om ophævelse af den. Den Europæiske Domstol afviste mandag Polens anmodning og idømte landet en bøde på en halv million euro om dagen, som Polen skal betale til Europa Kommissionen, indtil landet stopper minedriften. Polen afviser både at stoppe minedriften og betale bøden. Ota

Share This