Krigen mellem EU og Ungarn tager til, et nyt jerntæppe har sænket sig over Europa, siger ungarsk ekspert

Viktor Orbán Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Mr. East har løbende dækket “krigen” mellem Ungarn og  EU. Krigen er bestemt ikke aftagende. Viktor Orban taler om det “liberale diktatur” fra Bruxelles. Formanden for det ungarske parlament Laszlo Kövér siger, at Ungarn ikke vil melde sig ud af EU, men han ser frem til at EU kollapser inden for en overskuelig tid, ja i hans egen levetid. Det beklager han ikke.

Tamas Fritz, samfundsforsker og Fidesz tilhænger taler om, at det jerntæppe Churchill i sin tid  talte om, igen har sænket sig over Europa. Krigene udkæmpes på flere fronter og på samme tid. Ungarn kan ikke få udbetalt de 7.2 mia. euro  fra EUs genopretningsfond, som landet er berettiget til. Formelt sker det med henvisning til mangel på kontrol med korruption i forbindelse med udbetaling af pengene, men reelt hænger afvisningen sammen med de andre krige mellem EU og Ungarn, frem for alt Ungarns nye LBGT lovgivning og Ungarns ringere placering på skalaer over mediefrihed.

For Orban og Fidesz er LBGT lovene et forsvar for familien og børnene, og kritikken af forholdene i medierne ser han som en Soros ledet kampagne rettet mod sit land. Orban har ligefrem offentliggjort en video, hvor han viser en liste over de mange regeringskritiske medier, der findes i Ungarn, deriblandt Hocipo 168, Ora, HVG, Eletes Irodalom, Magyar Naranc og Nepszava.

Den selvstændige ungarske udenrigspolitik fortsætter. Orban roser  således Jansa og det slovenske EU formandskab, fremhæver det gode samarbejde mellem Ungarn og Serbien. Udenrigsminister Peter Szijjártó har været i den russiske by Jekaterinburg og her understreget betydningen af det voksende økonomiske samarbejde mellem Ungarn og Rusland. Også samarbejdet
med Kina fortsætter.

Ungarn fordømmes løbende af flertallet af de liberale, socialistiske og grønne partier i Europa-Parlamentet, men et pænt mindretal støtter ham. 16 national-konservative partier i EU afholdt for nylig et fælles møde, hvor der blev fremlagt et alternativt program for EU.

Orbans Ungarn er et lille EU land målt efter indbyggertal og økonomi. Men den politiske magt i Europa er betydelig. I sin bog om Ungarn betegner Norman Stone da også meget rammende Orbans Ungarn som Europas “gigantiske dværg”.

Share This