Krigen i Ukraine sender kornpriserne på himmelflugt

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Rusland: Fra havne langs Sortehavet ser vi ikke længere skibstransporter med hvede, majs og planteolier. Indtil for nylig har dette i for høj grad været overset. Fokus har mest været manglen og de stigende priser på olie, gas og kul. Men Rusland er også storeksportør af korn, ja den førende korneksportør. Som fremgår af en analyse i det polske ugeskrift ”Polityka” (13.2022) har Rusland været i stand til at eksportere 37 mio. tons hvede, mere end hele Europa (27 mio. tons) og USA (23.5 mio. tons).
Formelt er der ikke i Rusland forbud mod salg af korn til udlandet, men i praksis er eksporten helt standset. Den ukrainske regering har midlertidigt standset for eksporten af korn, kød, sukker og salt for at sikre befolkningen fødevarer. Følgen har været markante prisstigninger globalt. Priserne er på det parisiske ”Matif” steget med over 50 pct. siden den russiske invasion 24. februar. Goldman Sachs forudser en krise, der kommer til mindst at måle sig med situationen i 1973, Bloomberg forudser en regulær fødevarekrise. Uden korn fra Ukraine vil fattige lande opleve sult, de rige lande øget inflation.
Tilsammen har Rusland og Ukraine stået for 30 pct. af verdens samlede eksport af korn. At produktionen af korn er vokset så markant i Rusland skyldes omlægningen af produktionen til meget store, ja gigantisk store brug. Ukraine og Kazachstan har fulgt samme politik og også øget produktionen. Oligarker, undertiden også vestlige investorer, har investeret store beløb i kornproduktion.
EU har fulgt en anden politik. Her har vi ikke oplevet samme omlægning til gigant producenter. EU’s fælles landbrugspolitik tillader ikke, at medlemslandene bedriver protektionisme. Ikke desto mindre har Ungarn under indtryk af de store prisstigninger forbudt eksport af korn. Det skyldes i høj grad valgkampen. Op til valgdagen 3. april vil Orbán vise de ungarske vælgere, at han står for billigt brød til alle uanset de krav, EU må stille. Den fælles landbrugspolitik sluger omkring 40 pct. af EU’s samlede budget. EU-kommissær for landbrug er Polens Janusz Wojciechowski.