Kontakter mellem Moskva og Washington, Rusland advarer om Kievs politik i Donbas

Ukrainsk militær Foito: Армія Інформ

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Rusland/USA: Repræsentanter fra USA og Rusland har diskuteret den skærpede situation i Donbas. Det oplyser Ruslands viceudenrigsminister Sergei Ryabkov iflg. ITAR-TASS (6.4.2021) og omtalt ”Radio Free Europe”.

Mandag oplyste det amerikanske udenrigsministerium, skriver ITAR-TASS, at Washington er villig til ”åben interaktion” om situationen i det østlige Ukraine og om rapporterne om nye russiske troppebevægelser op til grænsen til Ukraine. Efter alt at dømme er hverken Rusland eller USA interesseret i åben krig. Den russiske magtdemonstration er efter alt at dømme en reaktion mod den seneste optrapning i form af angreb fra ukrainsk side over for pro-russiske politikere og medier. 

Som beskrevet af Maxim Samorukov i en analyse for ”Carnegie Endowment” (5.4.2021) skal optrapningen ses i sammenhæng med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs dalende popularitet hjemme. Han startede som ”due”, som fredsmager, men er blevet ”høg”. Minsk-fredsprocessen førte ikke frem til holdbare aftaler. Nationalistiske kredse beskyldte ham for ”blødsødenhed” over for separatisterne og over for Moskva. Hertil kommer mange uløste økonomiske problemer i Ukraine, som kun er blevet værre under corona pandemien.

Iflg. meningsmålinger i begyndelsen af 2021 er Zelenskyj kun svagt foran sine konkurrenter. Hans parti Folkets Tjenere er røget ned på en 2. plads. Pandemien og økonomien har indsnævret råderummet, derfor har Zelenskyj startet den anti-russiske offensiv og i den forbindelse slået ned på oligarken Viktor Medvedtjuk, der er personlig ven af Vladimir Putin.

Andre indgreb er sat i værk over for landets oligarker.  Zelenskyj har derudover oprettet en særlig ”Krim Platform”, som har til hensigt at fastholde omverdenens opmærksomhed omkring Krim samt lanceret en udenrigspolitisk strategi med vægt på hurtigst mulig optagelse i NATO og med en hårdere linje over for Rusland, fx når det gælder Donbas. Biden’s mere hårde linje over for Rusland har blot givet ham ekstra blod på tanden.

Biden og Zelenskyj har da også allerede været i telefonisk kontakt. Men Vestens støtte til Ukraine er stadig ”retorisk”, fastslår Samorukov. Moskva har tydeligvis forudset politik-skiftet. Det øgede antal tropper langs den ukrainske grænse er frem for alt en magtdemonstration og ”sabelraslen”. En alvorlig optrapning af konflikten vil give Putin endnu større problemer indadtil.

De fleste russere er godt trætte af konflikterne med omverdenen. Den politiske ledelse frygter ”overstretch”, dvs. alt for mange konflikter på samme tid og i særdeleshed med USA. Åben krig i Donbas vil med al sandsynlighed også betyde stop for færdiggørelsen af Nord Stream 2 gasledningen. Målet er at opnå strategisk stabilitet i forhold til Vesten, sådan som vi oplevede det i årene op til murens fald i 1989.

Som sagt af Dmitri Trenin (”Carnegie Endowment” 30.3.2021) er russisk økonomi blevet mindre afhængig af Vesten, er blevet mere selvforsynede og møntet på Asien. Russisk udenrigspolitisk er mindre fokuseret på USA og Europa og mere rettet mod Eurasien og Kina uden derved at sætte Ruslands muligheder for at reagere over for Vesten over styr.

Share This