Konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan blusser op igen

Armenske soldater i Nagorno Karabakh i 1994 Foto- Armdesant

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Aserbajdsjan/Armenien: I tirsdags, den 16.november udbrød der igen kampe langs grænsen mellem Aserbajdsjan og Armenien, angiveligt startet af Aserbajdsjan for at opnå flere indrømmelser fra Armenien end dem, Aserbajdsjan opnåede efter den 44 dage lange krig sidste år omkring Nagorno Karabach. 6.500 blev dræbt i den krig.

Ministerpræsident Nikol Pashinyan er igen under pres. Regeringen i Jerevan har bedt Rusland og den kollektive sikkerhedsorganisation bestående af Armenien, Rusland, Hviderusland, Kazakhstan, Kirgisistan og Tadjikistan, samt OSCE’s Minsk-gruppe om at presse de aserbajdsjanske styrker at trække sig tilbage fra armenske områder.

De aserbajdsjanske ”provokationer” skal have fundet sted i Kalbacar og Lachin distrikterne. Efter alt at dømme er årsagen Aserbajdsjans ønske om at tvinge Armenien til at underskrive nye aftaler om transport over grænsen og endegyldigt få demarkeret grænselinjen. Krigen skyldes således ikke denne gang striden omkring Nagorno-Karabach. Foreløbigt har Aserbajdsjan mistet 7 soldater, 10 er sårede, men det nøjagtige antal er usikkert.

Rusland fik skabt våbenhvile efter krigen i 2020, men kan få svært ved at gentage kunststykket. USA’s udenrigsminister Antony Blinken og EU har udtrykt ”bekymring” og opfordret parterne til tilbageholdenhed og til at nå frem til et kompromis. EU og USA kan og vil næppe engagere sig politisk aktivt, i hvert fald slet i samme grad som i Georgien. Her er de aftaler, som EU var med til at formidle, ikke er blevet overholdt. Selv om kampene foregår langs med grænsen handler konflikten indirekte osgå om ”enklaven” Nagorno-Karabakh.

Området er folkeretligt anerkendt som en del af Aserbajdsjan, men har ikke desto mindre været under armensk kontrol lige siden 1994 og således udgjort en langvarig ”frossen konflikt”. I aftalerne indgået i kølvandet på krigen i 2020 måtte Armenien afgive visse områder til Aserbajdsjan.

Share This