Konflikten i Ukraine, Georgiens forsigtige linje

Georgisk parlament i Tbilisi Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Georgien: Konflikten i Ukraine har bragt Georgien i et svært dilemma. Landet har igennem historien, helt tilbage til 1921, haft adskillige konflikter med Rusland, senest med krigen i 2008, der førte til Abkhasiens og Sydossetiens løsrivelse. Men under den nuværende højspændte situation i Ukraine har regeringen i Georgien været påfaldende tavs til trods for begge landes ønske om tilnærmelse til Vesten og medlemskab af NATO og EU. Det skriver ”Eurasianet” i en analyse (27.1.2022).

Den eneste der har udtalte sympati for Ukraine har været udenrigsminister David Zalkaliani. Efter pres fra oppositionspartierne kom regeringen ledet af Georgiens Drøm 26. januar med en udtalelse, som koblede forsvaret af Ukraine sammen med forsvaret af Georgien. Men ordlyden var tilbageholdende. Den er ikke med urette betragtet som ”lunken”. Eksempelvis var Rusland ikke nævnt med navn.

Regeringen i Tblisi henviser til, at Georgien er en lille stat med under 4 millioner indbyggere og set fra Vesten ikke lige så vigtigt placeret geografisk som Ukraine. Omverdenen har måske netop derfor ikke taget meget hensyn til landets interesser uanset de mange ”smukke ord”. Kun de baltiske lande og Polen støttede Georgien i 2008. Georgien har dog været et vigtigt transit-land for gas og olie til Europa, fx via Baku-Tbilisi-Ceyhan olieledningen og Sydkaukasus gasledningen.

Det var en udbredt holdning i vestlige lande, at Georgien selv startede krigen mod Rusland i 2008. Saakasjvilis krigeriske linje var ikke populær. Året efter Georgien krigen startede Obama ”re-set” politikken over for Rusland. Vestens forhold til Rusland var nærmest ”afspændt” omkring 2010, også mellem Polen og Rusland. Over de sidste år har der været en del spændinger mellem Georgien og Ukraine.

Tidligere præsident i Georgien Mikheil Saakasjvili indtog under sit eksil i Ukraine vigtige politiske poster, uanset myndighederne i Georgien havde udstedt arrestordre imod ham.  I dag er Saakasjvili fængslet i Georgien efter sin tilbagekomst op til lokalvalget sidste år. 

Share This