Kinesiske sanktioner får Litauen til at fortryde oprettelse af Taiwans konsulat

Den litauiske hovedstad Vilnius Foto: Ota Tiefenböck

Litauen: “Litauen begik en fejl, når landet tillagde Taiwan at åbne et konsulat under eget navn i Vilnius.” Det sagde Litauens præsident Gitanas Nauseda tirsdag. Åbningen af ​​det taiwanske kontor i november udløste en skarp reaktion fra Beijing, og det baltiske land står nu over for konsekvenser, mener statsoverhovedet. Litauiske virksomheder, der handler med Kina, klager over handelsrestriktioner, skriver AFP-agenturet.

Ifølge præsidenten kan både Litauen og Taiwan frit åbne konsulater, der ikke har diplomatisk status.

“Fejlen var ikke at åbne et konsulat for Taiwan, men at dets navn ikke blev konsulteret med mig,” siger præsidenten.

Vilnius-konsulatet kaldes Taiwans konsulat i Litauen, mens konsulater i andre lande har navnet efter hovedstaden Taipei. Øen undgår på denne måde en reference til hele territoriet som en uafhængig stat.

Få dage efter kontorets åbning nedgraderede Kina de diplomatiske forbindelser med Litauen fra ambassadeniveau til chargé d’affaires forbindelse. I december trak Litauen sine diplomater tilbage fra Kina, Beijing betragter et demokratisk Taiwan, som blev adskilt fra det kinesiske fastland i 1949, for at være en frafalden provins og søger at isolere den internationalt. Taiwan betragter sig selv som uafhængig. ota

Share This