Kinas premierminister på rundrejse i Centralasien, Corona pandemien øverst på dagsordenen

Den kasakhiske by Almaty Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Centralasien: Det kinesiske Bælt og Vej projektet var undtagelsesvist ikke øverst på den politiske dagsorden, da Wang Yi, Kinas ministerpræsident siden 2013, for nylig var på en rundrejse i Centralasien.  Det skriver ”Eurasianet” (16.9.2020).

Først besøgte han Kasakhstan 12. september. Her afholdt han møder med præsident Kassym-Jomart Tokayev og hans forgænger, den aldrende Nursultan Nazarbayev. Derefter gik turen til Kirgisistans hovedstad Bishkek til møder med hans kollega Chingiz Aidarbekov. Kinesiske bidrag til bekæmpelse af corona pandemien var øverst på dagsordenen på alle møderne.

Kina lovede, at de centralasiatiske lande har høj prioritet som støttelande, når Kina på et tidspunkt har fundet en vaccine mod corona. Bælt og Vej (BRI) blev berørt, men volder ikke de store problemer, da projektet har opbakning i alle lande i Centralasien.

Kasakhstan er for Kina særlig vigtigt som transitland. Kirgisistan har en svag økonomi og er derfor særlig opsat på at få forlænget tilbagebetalingen af de lån, der er optaget i Kina, især i den kinesiske Exim bank. Den kirgisiske gæld er på samlet 1.8 mia. dollar eller halvdelen af landets samlede udlandsgæld. Men emnet blev ikke direkte berørt under møderne.

Kirgisistan er ét af de mange lande, der har problemer med at tilbagebetale på BRI-gælden. Blandt SNG-landene, det eks-sovjetiske lande er Kirgisistan i særlig grad afhængig af samhandelen med Kina. I første halvdel af 2020 faldt den med hele 53 pct.

Under møderne i Kasakhstan blev nye kinesiske investeringsprojekter ikke diskuteret direkte, men på et virtuelt møde tilbage i juni blev aftalt projekter til en samlet værdi svarende til 600 mio. dollar. Årsagen hertil kan være de folkelige protester i Kasakhstan rettet mod overdreven ”kinesisk ekspansionisme”. Regeringen kan ikke undvære kinesiske investeringer, men prøver at holde lav profil.

Under møderne i Kirgisistan og Kasakhstan understregede Wang den kinesiske politik for ”ikke-indblanding i andre staters indre anliggender”. Wangs besøg skal afgjort ses i lyset af den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo’s besøg tidligere på året, hvor han stærkt opfordrede til at protestere mod Kinas behandling af mindretallene i Xinjang regionen. Emnet er ømtåleligt. Kirgisistan og Kasakhstan har ikke officielt fordømt Kinas politik, da de to lande har mange borgere med familierelationer til Xingjiang. 

Share This