Kan det virkelig passe at journalisternes tempel The Guardian spreder fake news?

Notre Dame Foto: Waterced

Af Ota Tiefenböck

Debat: Den britiske avis The Guardian er en af de aviser, som mange journalister betragter som noget af den bedste journalistik, der bliver produceret. Avisen har i løbet af sin eksistens stået for flere afsløringer og kvalitet og er blandt andet ganske aktiv i kampen imod fake news. Alt tyder dog på, at avisens aktiviteter er noget mere afdæmpede, når det handler om at indrømme egne fejl og når man selv har spredt fake news.

Ifølge flere russiskvenlige medier har The Guardian sagt undskyld til det russiske medie Sputnik. Avisen beskyldte i april Sputnik for at sprede fake news i forbindelse med branden af den parisiske katedral Notre Dame. Sputnik havde i forbindelse med branden bragt et billede af den brændende katedral med to mellemøstligt udseende smilende mænd i forgrunden. Billedet blev bragt uden en kommentar eller billedtekst.

The Guardian betegnede den 19. april Sputniks billede som fake news. Billedet var ifølge The Guardian, som henviste til amerikanske eksperter, manipuleret. Billedet blev efterfølgende spredt på sociale medier, som et bevis på, at muslimer glædede sig over branden. Sputnik blev ved samme lejlighed af flere vestlige medier beskyldt for et forsøg på at skabe spændinger i det franske samfund.

Sputnik har siden leveret beviser for, at billedet ikke er manipuleret, og det har fået The Guardian, fire måneder senere, til at sige undskyld til Sputnik. Altså hvis man skal tro på de russisk-venlige medier, som til forskel for de vestlige medier, bringer historien.

Alle kan lave fejl, også The Guardian. Det er menneskeligt at lave fejl og noget vi alle gør ind i mellem. Min kritik af The Guardian går derfor ikke ud på, at avisen har lavet en fejl. Den er heller ikke en blåstempling af Sputnik journalistiske troværdighed generelt. Det der undrer mig i denne sag er, hvor lidt en avis, som ofte gør sig selv til moralsk vogter og alle de andre medier, som i april citerede The Guardians historie, informerer om fejl, de selv begår.

Det kan godt være at hovedparten af læserne slet ikke bemærker, at The Guardian har begået en fejl, men det vil under alle omstændigheder klæde The Guardian at beklage den mere synligt. Det vil nemlig gøre The Guardian og andre vestlige medier, som ligeledes går ganske stille med dørene, mere troværdige end de medier, de så ofte kritiserer.

Share This