Joe Biden vil støtte Ukraine, dog ikke ubetinget

Joe Biden Foto- Daniel Schwen

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Valget af Joe Biden som USA’s næste præsident er mødt med glæde af de fleste i Ukraine. Det skorter ikke på lykønskninger. Donald Trump havde ikke det bedste forhold til landet, mildt sagt. Han talte om ukrainere som et ”terrible people” og om korruptionen. Mest af alt var Trump optaget af at få skovlen under Bidens søn, Hunter, der var med i ledelsen af energiselskabet Bursime. Trump lagde maksimalt pres på Ukraines præsident Volodymyr Zelensky for at få rejst korruptionsanklager mod Hunter og ad den vej skade Biden under præsidentvalgkampagnen. Sagen førte som bekendt til en retssag i USA rettet mod Trump selv. Som så mange andre løb den ud i sandet.

Bidens kærlighed til Ukraine er ikke ubetinget, snarest er der tale om en ”tough love” og ”strict dialogue”, siger Alyona Altmanchur fra New Europe Center i Kijev til ”Kiev Post” (10.11.20). Biden er som mange andre stærkt utilfreds med den stadig alt for udbredte korruption i landet. Hertil kommer den helt aktuelle krise omkring Ukraines forfatningsdomstol, tidligere omtalt i mreast.dk.

Biden får meget andet at se til end Ukraine, COVID-19, klimaforhandlinger, handelskrig med EU samt forholdet til Kina og Rusland. Ukraine får ikke førsteprioritet. Sandsynligvis vil Biden forsøge at lægge sag an mod bestemte ukrainske oligarker, eksempelvis Dmitro Firtash og Ihor Kholomeiski og Viktor Medvedchuk. Kholomoiski støttede Zelenskij under præsidentvalgkampen i Ukraine.

Modsat Trump kalder Biden Putins Rusland for ”en trussel”, men det ventes, at USA vil gå mere aktivt ind i forhandlingerne om at få neddroslet konflikten i Donbas. Biden vil formentlig også reaktivere forhandlingerne med Rusland om våbenbegrænsninger (START II) og ændre Iran-politikken. Formentlig vil Biden udnævne en ny ambassadør i Kijev efter Keith W. Dayton, der ellers har ført en meget ”high profile” linje i forhold til myndighederne i Kijev.  

Share This