Jobbik ønsker nationalt selvstyre

Ungarn valg1

Øverst Jobbiks valgplakat fra parlamentsvalget i april Foto: Ota Tiefenböck

 

Ungarn: Krisztina Morvai, der var Jobbik’s spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, erklærede under valgkampen, at Jobbik ønsker fokus på nationalt og lokalt selvstyre. I den forbindelse lægger Jobbik vægt på at få reduceret bankernes indflydelse i EU, hvor 1700 lobbyister betalt af bankerne er i spil.

Øget lokalt selvstyre skal ifølge Jobbik skabe mere ”diversitet” i Europa, som skal bygges op omkring selvstændige stater, der lever fredeligt sammen og nyder gensidige fordele og har lige rettigheder.

Zoltán Balczó, en anden kandidat for Jobbik , sagde at EU-medlemskabet ikke har været til Ungarns fordel. Når regnskabet skal gøres op skal der, ifølge ham, medtages mere end blot, hvor mange penge der er gået henholdsvis til og fra den ungarske statskasse.

Jobbik vil desuden sænke EU-lønningerne. Alt i alt synspunkter, der ikke virker særlig radikale, set i lyset af den generelt stigende euroskepticisme også blandt de normalt EU-positive partier i EU. Men Jobbik har dæmpet radikalismen i EU-valgkampen i den tydelige hensigt at spænde bredere og skaffe sig flere vælgere. sr

Share This