Ingen tillid til tyske kanslerkandidater

Armin Laschet. Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Her med knap to måneder til det tyske valg er det stadig helt åbent, hvem der kommer til at afløse Angela Merkel. Tre kandidater er spil, nemlig Armin Laschet fra CDU/CSU, Olaf Scholz fra SPD og De Grønnes Annalena Baerbock.

Men ingen af dem nyder større popularitet blandt vælgerne. Ifølge en rundspørge foretaget af RTL, mener kun 17 procent af vælgerne, at Armin Laschet er egnet, hvis de kunne vælge en kansler direkte. Det er et pænt dyk i forhold til tidligere målinger, som kan skyldes Laschets malplacerede latterudbrud under en tv-transmission fra de ramte oversvømmelsesområder.

Meget bedre ser det ikke ud for Baerbock og Scholz, som må nøjes med henholdsvis 19 og 18 procent, hvis man kunne vælge en kansler direkte.

Men hele 45 procent af vælgerskaren ville ikke vælge nogen af de tre, hvis de kunne stemme direkte på en kommende kansler.

Her er det bemærkelsesværdigt, at Armin Laschet lå lavt i målingerne, da CDU/CSU valgte at gøre ham til kanslerkandidat på bekostning af Markus Söder fra CSU i Bayern, som havde større vælgertilslutning.

Det var ventet, at oversvømmelserne og klimaspørgsmålet ville give De Grønne medvind efter de katastrofale oversvømmelser i Tyskland. Det ser ikke ud til at være tilfældet. Partiet, som toppede med 28 procent for et par måneder siden, er røget ned på omkring 20 procent, og en måling giver dem blot 17,5 procent – præcis det samme som SPD. Socialdemokraterne har været nede på 13-14 procent, men noget tyder på en vis vandring fra De Grønne til SPD.

De Grønne valgte Annalena Baerbock som kanslerkandidat, primært fordi hun er kvinde på bekostning af den langt mere erfarne medformand Robert Habeck. En række fejltrin fra Baerbocks side – det handler om tvivl om hendes CV og uddannelse, manglende indberetning af vederlag og ikke mindst beskyldninger om plagiat med hensyn til hendes seneste bog – har åbenbart medført, at vælgerne har mistet tilliden til hende. Flere kommentatorer peger på, at det næppe var gået så galt for De Grønne, hvis partiet havde valgt Habeck som kanslerkandidat i stedet.

Hermed tegner der sig et ganske mudret billede med hensyn til regeringskonstallationer og en kommende kansler efter valget den 26. september. Alle konstellationer på tværs af de traditionelle blokke er i spil. Mange havde peget på en konstellation med det borgerlige parti CDU/CSU og De Grønne som en reel mulighed, men flertallet er væk, og modsætningerne mellem de to partier er reelt nok for store.

De lille liberale parti FDP nyder til gengæld godt af en stabil fremgang. Partiet var nede på 5 procent for noget tid siden, men mange CDU- og Merkel-trætte borgerlige vælgere vandrer åbenbart til FDP, som nu er oppe på 12-13 procent. Og det tal er stabilt i stort set alle målinger i de sidste par måneder.

Det liberale parti kan således ende som „kongemager“, når der skal dannes en ny regering efter valget. Spørgsmålet er så blot, hvilken side de vælger.

Der er reelt to muligheder for en kommende tysk regering, som med stor sikkerhed kommer til at indebære en koalition med tre partier, da ingen koalitioner med to partier har et flertal lige nu.

Det kan blive en koalition med CDU/CSU, De Grønne og FDP. Den konstellation gik i vasken ved det forrige valg, som i stedet endte med den såkaldte GroKo med CDU/CSU og SPD.

I mellemtiden tegner der sig en helt anden mulighed efter 16 års ledelse under Merkel og CDU/CSU. Den såkaldte Ampel-koalition med SPD, De Grønne og FPD kan meget vel gå hen og bliver en reel mulighed efter valget.

Her er det afgørende punkt, hvordan SPD og De Grønne står efter valget. Den siddende finansminister Olaf Scholz (SPD) har som erklæret mål at blive kansler. Spørgsmålet er, om han vil acceptere en grøn kansler i form af Baerbock, hvis De Grønne bliver det største parti.

Share This