Hvordan stopper man knæleriet for BLM under det kommende EM i fodbold? Ungarsk klummeskriver giver råd

Illustrationsfoto: Damitry Pukalik

Af Michael Skovgaard

Debat: I stedet for at knæle for Black Lives Matter burde fodboldspillere måske finde nye grunde til markeringer. Det kunne være et symbolsk kors som støtte for de mange millioner kristne, der bliver forfulgt og myrdet især i Mellemøsten.

Attila Borsodi har præciseret emnet i den konservative ungarske avis „Magyar Nemzet“.

„Kulten med at knæle for BLM kom til Europa med F1-stjernen Lewis Hamilton og flere Premier League-klubber, som valgte denne markering efter drabet på George Floyd. Bemærkelsesværdigt er det, at det polske landshold ikke knælede før kampen mod England, og det samme var tilfældet med det tjekkiske hold Slavia Prag under kampen mod Arsenal i EL, hvor alle spillerne fra østholdene blev stående.“

Klummeskriveren giver nogle alternative bud på, hvordan man kan vise en gestus, som adskiller sig fra BLM eller regnbue-armbindet. Det kunne være et symbolsk kors med to fingre for at udtrykke støtte til de mange millioner kristne, som bliver forfulgt og myrdet især i islamiske stater i Mellemøsten.

Alternativt kunne det ungarske landshold danne en cirkel, som peger i alle retninger som symbol på den uretfærdige Trianon-aftale efter 1. Verdenskrig, eller det ungarske landshold kunne vise et „selvstyreflag“ med henblik på de mange ungarere, som lever i nabolande. Eller man kunne ganske enkelt forme et hjerte med hænderne som symbol på, at man ikke er drevet af had til anderledes tænkende, men derimod kærlighed generelt.

Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn er kvalificeret til det kommende EM i juni, og kampene i Budapest er udsolgt forlængst. Det er nok forventeligt, at V4-landenes landshold bliver stående, mens modstanderne måtte vælge at knæle for BLM.

Der er et par eksplosive opgør i vente. Ungarn møder Tyskland, og spørgsmålet er, om fyringen af den ungarske målmandstræner Zsolt Petry i Hertha Berlin vil blive markeret. Og et andet spørgsmål er, hvordan det ungarske landshold med tre nøglespillere fra RB Leipzig vil stille sig. Ungarns målmand Gulacsi var en af nøglepersonerne i striden i Hertha Berlin, da han havde udtrykt støtte til regnbuefamilier.

Et andet giftigt opgør bliver kampen mellem Skotland og Tjekkiet set i lyset af balladen efter opgøret mellem Glasgow Rangers og Slavia Prag, hvor en tjekkisk spiller blev beskyldt og straffet for en påstået racistisk ytring.

UEFA har ikke udtalt sig vedrørende politiske symbolmarkeringer. Men det har Japan og Den Olympiske Komité, som har forbudt alle politiske markeringer under det kommende OL i Tokyo.

Share This