Hver tredje indbygger i Bayern ønsker selvstændighed

Illustrationsfoto: Environmental Protection Agency

Ny undersøgelse viser, at 32 procent ønsker et selvstændigt Bayern, som er løsrevet fra den tyske forbundsrepublik. Det er en fremgang i forhold til 2011, hvor tallet lød på 25 procent

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Ifølge en undersøgelse foretaget af instituttet YouGov har idéen om selvstændighed for de enkelte tyske delstater størst tilslutning i Bayern.

Saarland og Thüringen endte på andenpladsen med 22 procent, efterfulgt af Sachsen og Mecklenburg-Vorpommern med 21 procent.

Imod selvstændighed er Niedersachsen, Rheinland-Pfalz og Schleswig-Holstein, hvor kun 8 procent af indbyggerne går ind for tanken.

Bayerns kulturelle egenart er ikke nødvendigvis den eneste årsag til den stigende tendens. Delstaten finansierer i høj grad resten af Tyskland. Af 100 mia. euro i opkrævede skatter i 2015 blev halvdelen omfordelt til mindre velhavende delstater.

Endelig kan flygtningekrisen og uenigheden mellem CDU og søsterpartiet CSU i Bayern have spillet en rolle. Senest har CSU-chefen Horst Seehofer forlangt en øvre grænse på 200.000 flygtninge og migranter om året. Et krav, som Angela Merkel blankt har afvist så sent som i denne uge.

Share This