Hvem sprængte Kakhovka-dæmningen i luften, russerne eller ukrainerne? Parterne beskylder hinanden


Ukraine: Det ukrainske militær hævder, at det var russiske tropper, der sprængte Kakhovka-dæmningen i den besatte del af Ukraine i luften. Russerne siger derimod, at det var ukrainsk beskydning, der var skyld i ødelæggelsen af ​​Kakhovska-dæmningen, skriver det russiske nyhedsbureau TASS tirsdag med henvisning til en unavngiven repræsentant for redningstjenesterne. Ifølge ham blev dæmningen ramt af en raket fra en salveraketkaster Vilcha M-RS2. Dæmningen er delvist ødelagt som følge af beskydning. Det er ikke muligt at bekræfte hans påstand, men det er heller muligt, at få bekræftet de ukrainske myndigheders påstand. Begge sider beskylder hinanden for ødelæggelsen af ​​dæmningen.

Hvad der til gengæld er sikkert, at ødelæggelsen af dæmningen er en katastrofe. Tre felter af dæmningen kollapsede under trykket fra vandet. Siden da er situationen blevet værre. Ifølge russiske redningstjenester er “11 af dæmningens 28 felter blevet beskadiget, og der er et kaskadebrud,” skriver TASS. Nogle områder er i stor risiko for oversvømmelser, rapporterer Ukrinform. Niveauet skulle toppe omkring kl. 12. Ukraine er begyndt at evakuere indbyggere i de ramte områder. Det russiske agentur TASS advarede om, at op til 80 landsbyer kunne blive oversvømmet.


Den russisk-udnævnte borgmester i Nova Kakhovka, Vladimir Leontjev, udtalte i første omgang, at natten var fredelig, og ingen eksplosioner blev hørt. Han sagde endvidere, at natbeskydningen havde ødelagt portventilerne, og vandet var begyndt at strømme ukontrolleret. Han tilføjede, at skaden er meget alvorlig, men at det værste er overstået. Det er ifølge ham ikke nødvendigt at evakuere indbyggerne i Nova Kakhovka. Han sagde, at ukrainernes beskydning af Nová Kakhovka fortsætter. Leontjev beskrev ødelæggelsen af ​​dæmningen som en terrorhandling og en katastrofe, der var “forårsaget af de ukrainske myndigheder og dem, der forvalter dem.” Han valgte lignende ord om den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky, som dog havde anklaget russerne til at stå bag ødelæggelserne og for terrorisme.

Samme siger de ukrainske myndigheder: “De russiske besættelsesstyrker sprængte Kakhovka dæmningen i luften. Vi er i øjeblikket ved at bestemme omfanget af skaden, vandets hastighed og volumen og de sandsynlige områder med oversvømmelse,” sagde Ukraines sydkommando på Telegram. Ukraines præsident Volodymyr Zelensky indkaldte landets Sikkerhedsråd til et møde i dag. ota

Share This