Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for torsdag den 6. oktober

Ukraine-Rusland-Foto-Yan-BoechatVOA

Af Jens Alstrup

Kyiv: Måske der er brugt masseødelæggelsesvåben i dag. En rød linje ifølge præsident Biden. Men ellers er der mest gode nyheder i dag.

1: DAGENS KAMPE

Ukrainernes to store offensiver, har stadig momentum. De er kommet et godt stykke videre mod Svatove i nord i Luhanskregionen, og endnu længere mod syd i Khersonregionen. I nord, har de russiske myndigheder givet ordre til at rømme evakuere social- og sundhedsfaciliteter i Kreminna og Svatove: https://t.me/bbbreaking/137439

En ting bekymrer. Der har været en melding i dag om russisk brug af kemiske våben mod en ukrainsk stilling ud for Kherson. Der har tidligere været rapporter om det fra Azovstal i Mariupol i marts og andre steder, men endnu har der ikke været noget bevis. NATO og USA har reageret på rygterne tidligere, og gjort det klart at her er en rød linje, men uden af oplyse, hvad konsekvenserne vil blive.

https://www.rferl.org/a/nato-warning-chemical-weapons/31768847.html

Her er video med to ukrainske soldater, angiveligt ramt af klorgasser. Jeg må advare mod meget ubehagelige billeder. Nu må det undersøges, om det virkeligt er tilfældet.

Her om, hvad det er for en slags krigsgas. Bemærk, der skrives mest om insektbekæmpelse, men også om det som våben.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chloropicrin

Jeg har ikke kunnet finde andre kilder, andet end den video, som nu spreder sig med lynets hast rundt på sociale medier. Jeg ville have ventet med at slå det op, hvis ikke det var for at videoen spreder sig så hurtigt. Der kommer givetvis mere snart, eller måske en afvisning.

Også i dag, har russerne angrebet frontalt med deres landsstyrker fra Wagner. Som vanligt, har de angrebet ukrainernes linjer fra Siversk i nord, til Bakhmut og et stykke videre i syd. Disse angreb blev alle slået tilbage.

Ud i artilleri, har russerne været ganske aktive i dag, helt fra området nord for Sumy i Nordøstukraine, over Kharkiv og hele vejen ned til Sortehavet ved Mykolaiv. Som vanligt, er den kraftigste ild koncentreret i området fra nord til syd for Bakhmut.

Russiske missiler og droner har angrebet Odesa og Zaporizhzhia. Over Odesa blev en drone skudt ned og en anden kom igennem øst for byen. Zaporizhzhia blev ramt af et eller flere missiler.

Ukraine har igen i dag ramt Antonivkabroen ved Kherson, hvad indikerer at helt sammenstyrtet var brofaget nok ikke. Også en russisk kontrolleret gasledning nær byen Kalanchak, som leverer gas til Krim, er blevet ramt. I Melitopol, sydvest for Mariupol, har der lydt eksplosioner. Her link om gasledningen: https://t.me/bbbreaking/137439

2 HJÆLP UKRAINE

Indsamlingen er stadig i gang, for at sende en bil eller to, fyldt med udstyr, til fronten i Ukraine:

Som mange af jer ved, har Ukrainske forsvarsstyrker den seneste måned befriet tusindvis af km2. Men Rusland mobiliserer nu hundredtusindvis af soldater, og Rusland har lige annektere store dele af det østlige og sydlige Ukraine. Og husk, at selvom USA leverer en masse udstyr, så er det stadig op til den enkelte ukrainske soldat, selv at anskaffe en pæn del af sin udrustning, og det er ikke nemt i et fattigt land.

Derfor har vi brug for jeres hjælp til at støtte Ukrainske styrkers forsvar af Ukraine samt befrielse af de områder og dele af befolkningen som stadigvæk er under russisk besættelse. Støtten vil primært gå til køretøjer og andet nødvendigt udstyr.

Du kan bruge mobilpay i Danmark (992811) eller bankoverførsel:

Vestjysk Bank, Reg.nr. 7608 Konto 0001890576

IBAN: DK5276080001890576

SWIFT/BIC: VEHODK22

Account holder (Wellness Aarhus A) 

Those based in Ukraine can also support through the following link: Safe money transfer (monobank.ua)

Godkendelse (I skal tjekke, at kontoen svarer til godkendelsen og så stole på de folk, som er bag og jeg kender nogle af de involverede personligt): https://civilstyrelsen.dk/sagsomraader/indsamlingsnaevnet/godkendte-indsamlinger/2023/wellness-aarhus-aps-04713

3 REPORTAGEREJSE

Tiden i dag er mest gået med at få motorcykelen til reparation og et hyggeligt møde til baggrundsinformation. Vejret er dejligt, og var det ikke for relativt mange luftalarmer, var det jo næsten som var det ferie. I morgen skal jeg også en del, men lørdag regner jeg med at komme med en længere opdatering, hvor jeg igen vil fokusere på udviklingen inde i Rusland, for der er håb om, at Putin kan miste taget over landet. Desværre kun et håb, og håb må aldrig være noget, man planlægger efter.

Husk at du kan hjælpe ved at dele mine opslag og tusind tak for, at så mange af jer allerede gør det.

Share This