Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for torsdag 10. marts

Af Jens Alstrup

Ukraine: Ukrainerne viger langsomt tilbage. Mindre end for nogle dage siden, især i syd. Russerne ser ud til at have hentet enhver tænkelig forstærkning. Ukraine kan ikke tåle, at det går meget mere tilbage, men Rusland har formentligt ikke meget mere at kunne sætte ind, hvis ikke det lykkes nu at bryde igennem. Der er næppe mange dage tilbage, før vi ser hvad vej, afgørelsen vil gå. Tabstallene for den russiske side er ud til at vedblive med at være enorme, men mere om det i morgen. Lad mig indlede med at vise et foto fra en glad aften i Mariupol i 2018, hvor jeg var til koncert med Tik-Tuk, for det viser, hvad det drejer sig om. Mennesker!

1a Dagens kampe, resume

1b Sektor for sektor

2 Forstå gasmarkedet

3 Sanktioner og andet

4 De kommende dage

5 Hjælp Ukraine

1a DAGENS KAMPE, RESUME

Nu hentes der også forstærkninger fra Abkhasien til den russiske hær. Det forekommer, at alle reserver nu er aktiverede. Den russiske hær rykker fortsat frem. Det går langsomt. De bliver også slået tilbage, som f.eks. den store kolonne fra Sumy, der rykkede helt frem til Kyiv, for der at blive slået voldsomt tilbage. Så meget, at amerikanske efterretninger viser, at resterne af denne enhed, er på vej tilbage til den russiske grænse. I syd er fremrykningen om ikke stoppet helt, men så dog begrænset betydeligt og landgangsskibene ud for Odessa, er angiveligt vendt tilbage til Krim. Dermed er der intet gennembrud, hverken i den ene eller anden retning og Mariupol i syd, hænger fortsat i en tråd, hvor det er svært at sige, hvor tynd den er.

1b SEKTOR FOR SEKTOR

I syd har der været angreb mod Odessa fra russiske flådeenheder. Mykolaiv har været udsat for hård beskydning, men angrebene skulle være stilnet noget af. Ukrainerne fik angiveligt ramt en russisk kolonne hårdt, og soldaterne har bedt om, at de ikke bliver sendt tilbage til Rusland, hvis de overgiver sig. Det er næsten for godt til at være sandt, men der ER den slags fortællinger, også fra Rusland i sociale medier. Derfor er det vigtigt, at EU får en asylordning for russiske desertører hurtigst muligt!

Mariupol er under voldsom beskydning fra land og fra luften. Der er hårde kampe. Særligt bombardementet af fødeklinikken, har givet anledning til store protester. Det har fået Lavrov til at påstå, at hospitalet blev brugt af AZOV-regimentet. En påstand, der ikke just kan bekræftes af de videoer og billeder, der er fra området. Senest kom der en påstand om, at det var AZOV selv, der sprang hospitalet i luften. Begge dele kan nødvendigvis ikke være rigtigt!

Militær i hospital: https://www.businessinsider.com/russia-says-mariupol-maternity-hospital-militia-base-no-evidence-2022-3?r=US&IR=T

Benægtelse af ansvar: https://www.nbcdfw.com/news/national-international/russia-denies-responsibility-for-hospital-strike-claims-it-was-staged-provocation/2912031/

Før og nu: https://www.theguardian.com/world/2022/mar/10/mariupol-bombing-ukraine-before-and-after-satellite-images-map-russian-attack-residential-maternity-childrens-hospital

De mange arrestationer i går af fredelige demonstranter i Kherson, der skulle være foregået i går, har ikke stoppet protesterne. Også i dag, var der store demonstrationer i byerne i de nyligt besatte områder i syd. Her i Berdjansk.

Langs den gamle ”kontaktlinje”, er der kampe, men ikke nogle store angreb. Ved Svitlodarsk, blev en gasledning ramt. Et område jeg besøgte ved selve fronten i 2017.

https://interfax.com.ua/news/general/811089.html

BBC rapporterer fra Kharkiv, og de fortæller om meget hårde kampe. At dømme efter overblikket fra interaktive kort og mange meddelelser på Tweeter, holder byen stand. Borgmesteren fortæller, at over 400 bygninger i byen, er helt smadrede. Hvis Kharkiv falder, falder hele Ukraine, siger BBC’s artikel. Det er lang tid siden, at russerne har haft lyst til at rykke ind i selve byen. Fra Sumy, var der ikke mange nyheder, andet end at over 12.000 civile nu skulle være evakuerede, men det er trods alt, en slags glædelig nyhed, ud over at den er tragisk.

Kharkiv: https://www.bbc.com/news/world-europe-60693166

Sumy: https://www.reuters.com/world/over-12000-people-were-evacuated-ukraines-sumy-region-thursday-says-emergencies-2022-03-10/

Nordøst for Kyiv, har russerne rykket frem mod hovedstaden fra nord og fra øst. I øst medførte ukrainernes angreb, at endnu en højtstående russisk officer omkom. Denne gang en oberst. Midt på dagen, kom der rapport om, at de russiske enheder, der rykkede frem fra området omkring Sumy, skal være på retræte. Mod nord ved Chernihiv, har et ukrainsk angreb medført at 10 kampvogne skal være erobret af ukrainerne.

Øst for Kyiv: https://twitter.com/DI_Ukraine/status/1501849922206937090?t=qG7nmP1B-dm0UvJo6wkyOA&s=07&fbclid=IwAR23kl3Fic20td7dOAPLafJ-TR5yA4XCvmXTi1Y_QlXLPIOZIW5andisKAQ

Chernihiv: https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3425968-ukrainian-soldiers-capture-10-enemy-tanks-outside-chernihiv.html

Vest for Kyiv, ser det ud til at de værste kampe står om Makariv, hvor hovedvejen fra Kyiv mod vest går igennem. Ved Irpin og Hostomel, er der mindre russisk fremrykning, men det er hovedvejen, der er den vigtige i denne sammenhæng. Endnu er den russiske fremrykning ikke nået til jernbaneforbindelsen med vest ud af Kyiv, som især er vigtig for de civiles mulighed for at flygte. Videoer viser, at hovedvejen er farbar, men at der har været voldsomme kampe på selve vejen.

2 FORSTÅ GASMARKEDET

I går fortalte jeg om oliemarkedet. Det er bogstaveligt talt, flydende! Der findes masser af tankskibe, og de sejer derhen, hvor der betales en god pris. Giver nogen mere end andre, så drejer skibene rundt. Derfor koster en tønde olie i Esbjerg, stort set det sammen som en tønde i Tokyo. Variationer sker, især som følge af transportomkostninger og politik. Brent er olieprisen for Nordsøolie. WTI er den amerikanske fra Texas. WTI har i mange år været noget billigere end Brent, fordi Nixon i 70’erne forbød eksport af amerikansk råolie. Det forbud blev ophævet af Obama, da USA igen blev nettoeksporterende.

Naturgas er en meget nyere energikilde end olien. I mange år, blev den simpelthen brændt af, som et affaldsprodukt, hvorfor der var store flammer ved næsten alle oliefelter for 100 år siden. Men hollænderne fandt på at bruge den, da de fandt et enormt gasfelt i 1959 i Groningen. Det gav billig og stabil energi over mange år. Siden kom mere til, som da Danmark og Norge fandt på at bringe gassen i land fra oliefelterne i Nordsøen. Tyskerne fik naturgas fra Sovjetunionen og således udbyggedes brugen år for år fra 1970’ernes første oliekrise. Tyskland var oplagt, da Ruhrgas i mange år helt tilbage før år 1900, havde leveret bygas til store områder. Gas blev brugt politisk af Willy Brandt, for at skabe tættere bånd mellem Øst og Vest. Hvordan skulle vi kunne bekæmpe hinanden, hvis vi blev afhængige af hinanden?

Markedet for gas var låst af rørledninger. Prisen blev fastsat på meget lange kontrakter mellem statslige eller halvstatslige selskaber. En rigtig god ven gennem mange år, René Voss, senere direktør for Naturgas Fyn, desværre ikke blandt os mere, forhandlede kontrakterne i Danmark, på vegne af KOMGAS, det fælleskommunale gasselskab. Prisen på gas blev fastsat i brændværdi, relativ til olieprisen. René og jeg talte meget politik og gaskontrakter i de dage, og Schlüter var ny statsminister.

Pludseligt ville Qatar sælge naturgas, uden at have rørledninger. Ved Sakhalin, fandt Rusland enorme gasfelter og da Kina var ikke var storforbruger endnu på det tidspunkt, måtte man finde på noget nyt. Det blev at bygge store anlæg, der komprimerede gassen til flydende form, og hælde den på skibe, der i princippet kunne levere gassen hvor som helst. Også denne gas blev solgt på langtidskontrakter, og skibene var hyret ind til fast rute mellem to terminaler, og var kontraktligt, lige så bundet som en gasledning. Teknikken var ny, men markedet stadig låst.

Den virkelige ændring af prisfastsættelsen på markedet, skete i 2012 og 2013, hvor mange gamle kontrakter udløb og USA var blevet stor på naturgas og ophørte med at købe russisk gas og endda eksporterede gas til Kina. EU valgte at regulerede gasmarkedet, og nu skulle gas sælges frit på en energibørs. For første gang, blev prisen på gas, afkoblet af olieprisen og blev derfor markant billigere for os. Det udløste den første valutakrise i en serie for rublen i april/maj 2013. I forhold til nu, var det ikke meget af en krise, men sådan så man ikke på det, da det skete.

Problemet med det frie gasmarked var blot, at det var kun godt, så længe det fungerede frit. For sandheden er, at når en enkelt spiller, repræsenterer 40% af vores samlede forbrug, og ingen kan erstatte den leverandør, så går det ikke, især ikke, hvis denne spiller ikke føler sig bundet af regler. Når Rusland tilmed fik lov til at købe infrastruktur, især gaslagre, og bevidst undlod at fylde dem op over sommeren 2021, så var det dømt til at gå galt for os. Vi ligger, som vi har redt, og resten af historien, kan vi hver især læse på vores gasregninger.

Tyskland har taget nogle enorme saltomortaler nu. Der bliver kortvarigt fyret mere op for kul. Omstilling til andre energikilder fremrykkes. To store naturgasterminaler for flydende naturgas, bliver bygget så hurtigt som muligt. Holland skruer op hvad de kan fra deres sidste gas. Vi får mindst endnu et meget, meget turbulent år på gasmarkedet. Men det er dog intet i forhold til problemerne for Rusland, når vi om to til tre år, kan afkoble os helt fra den russiske leverandør. Putin vidste tydeligvis ikke, at nok har EU været ufatteligt eftergivende. Vores appeasement overgår med længder den, Chamberlain udviste i 1930’erne, men alt har en grænse. Nok er nok, og det kommer Rusland til at betale dyrt for!

3 SANKTIONER OG ANDET

Var det noget med en McDonald’s Kinder Surprise til 2.270 kroner (45.000 rubler)? Nå, ikke! Ja, men det er ellers dagens tilbud i Rusland via deres variant af Den Blå Avis. Hvordan den kan leveres i spiselig stand, kan jeg simpelthen ikke forklare! Måske det blot er en protest. Russerne har en bidende humor, som jeg elsker. Foto 3. Også emballage og andet fra McDonald’s, kan nu købes for hårdt pumpede priser! Foto 4: En vittig hund, viser den nyeste version er et ”Happy meal!”

En anden, har skyndt sig at fylde sit køleskab op med Big Macs. 61 styk, talte en kammerat, som fortalte, at han bare elskede McDonald’s burgere!

https://www.newsweek.com/russia-mcdonalds-fan-stocks-restaurants-close-hoarder-pounder-1686631?fbclid=IwAR1XUmhMZfwhyW-FJHnCf2zZSHV0M7DADqvOvbRmF8UNcdYKCT0vY5sTAQ8

På Telegram, som de russiske myndigheder igen og igen har forsøgt at blokere, skrev en bruger, at for ham stoppede livet nu, når han ikke længere kunne få McDonald’s. En noget overraskende kommentar, kom fra Maria Zakharova, Kremls talskvinde fra udenrigsministeriet, hvor hun mente at det bare lugtede stegt og at reaktionen måtte være et resultat af liberalismens lange diktatur, der har ført til ”dehumanisering”. Her kan jeg desværre ikke bringe link, for så er jeg pludselig ”russisk kontrolleret” pga. Facebooks algoritmer! Så I må stole på mig!

Anderledes tager man det i Kazan, hvor man mangler arbejdskraft i restaurationsbranchen. Medarbejderne er jo venlige og disciplinerede og skal nok få andre jobs, skriver en lokal journalist! De lukkede restauranter kan i øvrigt overtages af staten, og bruges til at servere pandekager fra, var holdningen. Også her, er der et russisk link, som jeg ikke kan bruge.

Carlsberg er kommet under yderligere pres fra så forskellige folk som René Christensen fra Dansk Folkeparti, og Uffe Elbæk fra De Frie Grønne. At lukke ned for 10% af deres omsætning i Rusland, imponerede ingen steder. Frygten er naturligvis, at Rusland vil nationalisere virksomhederne, og selv drive dem videre. Men det må de så gøre, og dermed får vi en konstruktiv instruktion i konsekvenspædagogik. Man skal lade være med at investere massivt i diktaturstater! Da Carlsberg købte de sidste 50% af Baltika, var de udmærket klar over Putins regime, og de havde endda oplevet, at få en ledende medarbejder myrdet i forbindelse med et mafiaopgør, som Putin var direkte involveret i. Jeg har ikke ondt af dem!

Ruslands premierminister, Mishustin, meddelte i dag, at Rusland nu vil tiltrække IT-specialister, vel i et modsvar til sanktioner. Jeg tror ikke, at han skal regne med den helt store succes der.

Altkanzleren, Gerhard Schröder, er taget afsted på en fredsmission til Moskva, hvor han skal besøge sin gode ven, Putin. Han bliver stedse mere pinlig for Tyskland og det er nu en uge siden, at hans personlige personale, kollektivt forlod ham. Regeringen i Berlin, nægtede at have noget som helst med dette projekt at gøre. Måske dette bliver ugen, hvor SPD langt om længe ekskluderer ham fra partiet. Det truede de med at gøre sidste uge, hvis ikke han tog afstand fra Putin denne uge.

https://www.welt.de/politik/ausland/article237445791/Ukraine-Krieg-Gerhard-Schroeder-trifft-Wladimir-Putin-um-ihn-um-Frieden-zu-bitten.html

4 DE KOMMENDE DAGE

Der var forhandlinger mellem udenrigsministrene Kuleba og Lavrov i Tyrkiet i dag. Det kom der ikke noget ud af. Lavrov fremførte de samme krav, som blev stillet af Putin 17. december 2021. Ukraine skal overgive sig. NATO skal efterlade det tidligere Østeuropa og USA skal helt forlade Europa. Som Putin sagde så smukt: ”Hvad er det, som I ikke forstår?”

Af en eller anden grund mener vores ledere, at vi udsætter os for en stor risiko for at komme direkte i Krig med Rusland, hvis vi f.eks. leverer fly til Ukraine. Det kommer jeg mere ind på i morgen, men rationalet er, at vi hellere lader Ukraine falde, end at tage de nødvendige risici. Problemet er blot, at hvis Ukraine falder, så vil vi med sikkerhed få krig med Rusland, i hvert fald, hvis vi skal tro på Putin, og det var måske ved at være på tide, at vi gør netop det! Hvis Ukraine holder, og dermed destruerer den russiske hær på sit territorium, så har vi måske en mulighed for at undgå den frygtede eskalering. Med andre ord, og det er min overbevisning, så har vi kun noget at vinde, ved at give Ukraine hvad de behøver. Kazakov, den tidligere russiske udenrigsminister, mener ikke, at Putin kan finde på at bruge atomvåben. Andre mener noget andet, men hvis slutresultatet bliver det samme, at sandhedens øjeblik vil opstå, så er det med at tage det, hvor risikoen er mindst, hvilket er nu og ikke senere.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-03-07-russisk-eksminister-afviser-atomkrig-putin-er-ikke-sindssyg?fbclid=IwAR0XY5T8KlPofvAaieZIjJpgdcbjwSapoA2qZjX5C-W9XWz60nV1AoxSE2s

Det forekommer mig, at den russiske hær gør så få og langsomme fremskridt under så store tab, at det intet siger om det endelige resultat. Ikke endnu. Foto 5: Tabstal. Nok så interessant er, især hvis det er rigtigt, at mange FSB folk skal have sat deres ejendomme til salg på Krim! Måske et varsel om forventningerne til krigens endelige resultat? Lad os indtil videre tage det som udtryk for håb og ukrainsk humor! Jeg har ingen chance for at kontrollere rigtigheden af det!

FSB huse til salg: https://twitter.com/TsybulskaLiubov/status/1501862686396661764?t=lLqo_XU27zI46FCrr6CLQg&s=19&fbclid=IwAR34Rrp-FnL0vLkxeYT7JvW5g09QSwd89F3s5wIJ1TEHLrboYCn1wJ60xdY

I samme morsomme hjørne, er nogle ukrainske soldaters opstilling, hvor de skriver et brev til ”Sultanen”. Taget ud af et historisk maleri af Repin. Foto 6. Og faktisk har Ukraine sendt et brev til forsvarsministeriet i Moskva, hvor de takker for den enorme korruption, der har slået så ufatteligt mange russiske soldater ihjel, f.eks. ved at have dårlige dæk, skudsikre veste med pap i stedet for kulfiber og meget mere. Et helt igennem vildt morsomt brev, der må gøre ondt, da det indeholder en stor grad af sandhed!

https://nazk.gov.ua/en/news/ukraine-s-corruption-prevention-agency-praises-russia-s-minister-shoygu-for-corruption-in-the-army-video/?fbclid=IwAR0JYKdXlDTg299pDLOy62044Yi8CiLafpgWqJwEmtw3Q9wvgLmaH9QwMmw

5 HJÆLP UKRAINE

Der er mange måder, hvorpå du kan hjælpe Ukraine. Jeg varierer lidt hele tiden, og foretrækker de organisationer, der giver hjælpen mest direkte. De store organisationer er kendt af alle. Derfor denne prioritet her.

Ønsker du at være med til at modarbejde Ruslands økonomi, og dermed deres evne til at føre krig, kan du evt. se på Facebookgruppen ”Boykot Rusland”:https://www.facebook.com/groups/1762768987261514/?ref=share

Har du et ledigt værelse, en lejlighed eller på anden måde plads til en eller flere ukrainske flygtninge, kan du evt. se på gruppen ”Giv husly til ukrainske flygtninge”:https://www.facebook.com/groups/411309590762305

Du kan også kigge ind hos gruppen for ”Foreningen af ukrainere i Danmark” her: https://www.facebook.com/ukrainians.dk

Og vil du hjælpe vores lille gruppe, må du meget gerne kontakte mig i en kommentar her. Især mangler vi et par dygtige grafikere og en, der er god til at redigere video. Det skal være på frivillig basis og det skal være sjovt, så vi forventer ikke, at du kan arbejde dag og nat.

Du kan også hjælpe, ved at dele denne opdatering!

#StandWithUkraine

Share This