Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for tirsdag den 9. august

Af Jens Alstrup

Kyiv: Der er rigtigt gode nyheder i dag. Måske de er bedre, end fakta kan holde til, så vær forsigtig. Men i alle tilfælde, er de gode! Det russiske luftvåben, har fået et meget hårdt slag!

1 Dagens kampe

2 Russisk lufthavn i brand

3 Reportagerejsen

1 DAGENS KAMPE

Der har været voldsomme artilleribeskydninger mod og fra begge sider i dag langs det meste af fronten. Det kan godt minde om niveauet, da det var mest intenst for 3-4 uger siden, men der er den store forskel, at på kortet, ser det ud til, at det er ukrainerne der er de mest aktive. Især syd for Zaporizhzhia ned mod Krim, bliver russerne hårdt ramt. Ukrainerne bliver hårdest ramt ud for Kherson, i retning mod Mykolaiv. Kortet er ikke helt nøjagtigt, selvom det bruger data fra NASA.

Mht. Infanteriangreb, ser er oplysningerne ikke nemme at gennemskue. Det beskrives, at adskillige russiske opklaringspatruljer, er nedkæmpet, med en nær nogle landsbyer, stik nord for Mariupol og nogle stykker ud for Bakhmut. Det lyder umiddelbart ikke af meget. Måske begge sider har dukket sig for det meget artilleri i dag. Fredeligt, har det bestemt ikke været.

2 RUSSISK LUFTHAVN I BRAND

På Krim er der i dag, sket mellem 2 og 12 eksplosioner i den russiskkontrollerede flybase Saki. India Today, var dem med de 12 eksplosioner. Den pessimistiske var vist et russisk medie. Det som mest er nævnt, er 7 eksplosioner. Og de er store, især den ene, som formentligt udgøres af basens brændstofdepot!

Satellitbilleder lige før eksplosionerne, viste at der var et stort antal fly på basen, opstillet tæt ved hinanden på fine linjer. Hvad der ramte dem, er helt umuligt at sige nu. Der er masser af videoer fra begivenheden, men intet at se fra luften. Der er heller ingen støj, før eksplosionerne.

Hvor mange fly, der blev destrueret og beskadiget, ved vi ikke, men det har været sagt, at der skal være 40 ødelagt fly. Det er i den grad ubekræftet, så i morgen er det måske 20 eller mindre. Eksplosionerne antyder dog, at det kan være et meget stort tal. Den første video fra selve basen, se første kommentar, viser blot et enkelt ødelagt fly, men der panoreres heller ikke.

Sandheden er, at vi aner ikke, hvordan basen blev ramt. HIMARS var det næppe, for de langtrækkende missiler til dem, ser ikke ud til at være kommet frem endnu. Fly heller ikke, for så ville de rigtigt mange badegæster, have set eller hørt det. Af realistiske årsager, kan være sabotage eller nye ukrainske missiler af eget fabrikat. Ukrainerne kan udmærket producere dem, og havde et antal klar af dem, da krigen blev optrappet den 24. februar, hvor de ramte en flybase ved Rostov.

Seneste opgørelse viser, at der gik 26 fly og 6 helikoptere tabt. Det er voldsomt! Og her til brændstofdepoterne m.m. Huse så langt som 1000 meter væk, skal være beskadiget.

Ud i informationskrigen, har det ukrainske forsvar meddelt russerne, at de skal passe på med åben ild og rygning. En vittig hund, har sat en M270 (storebroderen til HIMARS) oven på en badering og skrevet, at her er det våben, som gjorde det.

På videoen her, hvor I kan se nogle af eksplosionerne, råber en kvinde i baggrunden: ”Det er noget værre møg. Vi må se at komme væk!” – Der var trafikkø ved Kershbroen, hvor russere i stort antal, kører væk fra Krim.

3 REPORTAGEREJSEN

I morgen tager jeg videre sydpå, så opslaget i dag, bliver ikke så langt. Jeg venter fortsat på min akkreditering, men håber den er ved at være klar. Gode kræfter arbejder på sagen, ud over jeg gør, hvad jeg kan selv.

Du kan hjælpe, ved at dele dette opslag! Mange tak for hjælpen!

Share This