Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for tirsdag den 6. september

Foto: Ministry of Defense of Ukraine

Af Jens Alstrup

Poltava, Østukraine: Sikke nyheder! Desværre bliver det kort, men der er håb om, at ukrainerne har opnået sit helt store gennembrud, ikke bare ud for Kherson i syd.

1 DAGENS KAMPE

Ukraine har effektivt lukket ned for informationerne om kampene i de enkelte sektorer langs fronten fra nord til syd, men der er jo også russiske kilder. Altså, ikke de officielle, for her er budskabet, at ”Der er ingen panik. Operationen går efter planen!”, og det er delt over alt på russiske sociale medier, med en masse grinesmileys. Igor Girkin/Strelkov, skrev i dag, at krigen er afgjort, og Rusland har tabt. Altså måske og jo, det hælder jeg også til, men lad os nu se. Girkin, der var KGB, FSB, med i annekteringen af Krim og den såkaldte Folkerepublik i Donetsks første leder og en helt igennem krigsforbryder, er på sin egen mærkelige måde, en ganske troværdig kilde. En ærlig forbryder, kan man måske sige. Og da han har et stor netværk til de russiske styrker, er det værd at tillægge det betydning.

Der er totalt rod i det ene kort i dag. Det som opdateres af den ukrainske generalstab. I den ukrainske udgave, har russerne foretaget infanteriangeb ud for Bakhmut, sådan cirka midt på fronten nord/syd, helt i øst. Alle er slået tilbage og iflg. mine oplysninger, ikke kun det, men ukrainerne skal også have vundet terræn her. Kortet viser, at ukrainerne har brudt igennem fra syd mod Izium. Hvor meget, er svært at sige.

Længere mod nord, hvor der er god dokumentation, er nord for Izium, syd for Kharkiv, hvor ukrainerne har omringet Balakliya og fået kontrol over russernes ammunitionsdepot der. Ukrainerne kræver overgivelse. Der er en meget svulstig post i cirkulation fra en russisk soldat, der bruger en masse latrinære og kønslige udtryk. Han tror ikke meget på egne chancer. De soldater, i det mindste nord for byen, der må tænkes at skulle komme de omringede til undsætning, ser ud til at være flygtet.

Der har været usikre rapporter om, at ukrainerne også er vundet frem direkte ud for Kharkiv, og russerne sprænger broer i luften, for at sænke den ukrainske fremrykning. Også omkring Avdiivka lige ud for Donetsk by, har der været positive meldinger, men de er mere usikre. Ukrainerne har dog meget store styrker der, så det er tænkeligt, at det er rigtigt. Derfor nævner jeg det, selvom det er usikkert.

Også i Zaporizhzhia (regionen), skal der være ukrainske fremrykninger mod syd på østbredden af Dneprfolden. Dette er også usikkert, men tænkeligt.

Fra Kherson, er der lukket meget ned, men der var f.eks. en video af en ukrainsk soldat, der kommenterede hvor dejligt det var at spise vandmelon ved Kherson by. Hvis alt dette er rigtigt, sådan for alvor, så har ukrainerne virkeligt brudt igennem på hele fronten ved stort set alle afsnit. Lad mig i øvrigt tilføje, at Kherson har meget få soldater i forhold til det store areal. Derfor kan en mindre enhed udmærket være nået til Kherson by, for senere på dagen, at vende tilbage til de ukrainske hovedstyrker. Russiske soldater skrev allerede i går om, at ukrainerne banker på døren til Kherson by.

Jeg skrev ikke meget om artilleri i dag. Det ene kort, det fra generalstaben, har nærmest intet på den engelske version og noget på den ukrainske version. Kortet med NASA’s data, hvor man kan se intensiteten, er en dag forskudt, og vedrører således mandag. Her er aktiviteten meget begrænset, bortset fra, at ukrainerne ser ud til at fortsætte med at ramme russiske depoter og installationer.

Om artilleri, var der en opsigtsvækkende aftale i dag om, at Nordkorea skal levere ammunition til russerne. Der har været spekuleret meget over de russiske reserver, og det bedste gæt lige nu er, at det russerne har tilbage, simpelthen er for gammelt og det er opbevaret forkert. Dvs. det kan eksplodere helt af sig selv, og er livsfarligt for egne soldater at bruge. Vi skal passe på med at tro på det endnu. Det er for tidligt, men der er håb om, at det er sådan, at det forholder sig. Således kan Girkin meget vel have ret. Dette kan vise sig at være vendepunktet. Dette kan forklare, at Rusland nu har lukket helt for gassen til Europa, som deres sidste våben mod os. I øvrigt med et krav om, at vi skal ophæve de sanktioner, som ifølge Rusland, slet ikke virker. Der er faktisk en del komik i dette her.

Marie Krarup og Katrine Winkel Horn, deler begge samme artikel om, at Rusland er ved at vinde krigen. Det er ved at nå et niveau, hvor det er direkte komisk. Moskva er meget glade for Marie Krarup, og har lige bragt en meget positiv artikel om hende. Jeg kan ikke forestille mig, at de husker at nævne, at hun er HELT alene ud af 179 folketingsmedlemmer, med sine aparte synspunkter. Men jeg bemærker, at hun beskæftiger sig mere og mere med at male. Det er nok en god ide.

2 REPORTAGEREJSE I UKRAINE

Jeg er nu i Poltava og fik taget billeder, som jeg ikke fik taget på vejen til Sumy. Af en af de totalt smadrede landsbyer og andet. Jeg kvajede mig. I lørdags var der 32 grader. I dag var der 14. Jeg havde alt for lidt tøj på på motorcyklen, så jeg var kold helt ind til knoglerne, da jeg kom frem til ”Hollywood”, som mit hotel hedder. Der var jo ikke så langt til Poltava, så jeg gad ikke dykke ned i bagagen, der er spændt godt fast. Men bortset fra det, så har jeg det udmærket nu og kører videre til Kyiv i morgen.

Share This