Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for tirsdag den 15. marts 2022

Af Jens Alstrup

1 Dagens kampe, kort

2 Dagens kampe, sektor for sektor

3 Mange vigtige nyheder

4 No fly zone, muligheder?

5 Hjælp Ukraine

1 DAGENS KAMPE, KORT

Fronterne i syd og øst, holder stort set. Der er meget begrænsede bevægelser og især ved Mykolaiv og Mariupol, ser russerne ud til at have svære tab, men i Mariupol, er situationen usikker for ukrainerne og forholdene for de civile, ganske forfærdelige.

Mod nordøst, er det kun ved Kharkiv, at der har været store kampe, og russerne er slået tilbage. Men der sker massive beskydninger af civile områder i byen. Det ser ud til, at russerne har sikret sine forsyningslinjer fra Sumy til udkanten af Kyiv. Om de så har lastbiler nok til det, er en anden sag. Ukrainerne holder linjen også ved det østlige Kyiv.

De største kampe, sker nordvest og vest for Kyiv, men fremrykningen mod syd er stoppet og i nordvest er der en helt særlig os særlig skør kamp, som foregår over Twitter og Instagram. Ingen ringere, end despoten Kadyrov, er dukket op der og han er meget aktiv. Altså på sociale medier. De rigtige kampe, lader han andre om, og det går ikke så godt. Problemet er, at skulle den russiske hær vinde, så er disse tjetjenske enheder klar til at agere som ”Einsatzgruppen”. Intet mindre og tror mig, det bliver bogstaveligt. Lad os aldrig finde ud af, om jeg har ret. Jeg er MEGET træt af, at få ret i dette forløb siden 2014!

Foto 2: Tabstal viser nu, at over 13.500 russiske soldater er døde, siden krigens udbrud. Altså i denne omgang, for den startede jo i 2014. De ukrainske tabstal er også meget høje, men langt mest civile. Ikke at det gør det bedre, men det er soldaterne, der er værnet mellem en katastrofe på niveau med Holodomor eller endnu værre, og muligheden for at leve i et frit land.

2 DAGENS KAMPE, SEKTOR FOR SEKTOR

Ved Odessa, er landgangskibene igen dukket op. Denne gang 5. Der var 6, men 1 blev alvorligt beskadiget af landbaserede missiler i krigens tidligste dage (se tidligere nyhedsbrev). Flere kan ikke komme til, fordi Tyrkiet har lukket Dardanellerne for russiske flådefartøjer. Måske der er lodret ordre til, at nu skal de vise deres værd. De tidligere forsøg, har ikke været imponerende, da faldskærmssoldaterne har været sendt ind i så små enheder, at de hurtigt blev eliminerede uden større ukrainske tab.

Proppen for den russiske fremrykning mod Odessa over land fra Krim, er byen Mykolaiv. Her bruger russerne metoden fra tidligere. Man smadrer helt bevist hele byen, inklusive de civiles boliger. Der findes et ord for dette: Krigsforbrydelse. Som del af fremrykningen fra Kherson mod Mykolaiv, har russerne samlet en konvoj og et antal helikoptere. Vi ved ikke hvor mange, men vi ved, at ukrainske droner, havde en imponerende dag. Det viser sig nu, at Mærsk har et tankskib liggende i Mykolaiv, men at det meste af besætningen er evakueret. Nogle få er tilbage på skibet. Foto 3: Helikoptere.

Mærks’ tankskib: https://shippingwatch.dk/Rederier/Tanker/article13826780.ece?utm_source=Feed&utm_medium=latest

Om de civile i Mykolaiv: https://inews.co.uk/news/women-give-birth-ukrainian-hospital-basement-russia-bomb-war-torn-mykolaiv-1518252

For så vidt at det drejer sig om hele Khersonregionen, påstår russerne, at de nu kontrollerer hele regionen. Det forekommer at være korrekt, men der er massive civile protester overalt, og det ser ud til, at der nu sker systematiske arrestationer af civile. Husk, at Putin har udtalt, at der findes ikke et Ukraine. ”Ukraine” var sådan en ”ting”, som Lenin fandt på i 1922, forklarer han. For regionen som sådan, har russerne ikke gjort fremskridt de seneste to dage, men InformNapalm, der har vist sig utroligt stærke til at komme ind i russiske systemer, kan vise en alt andet end sejrrig stemning, blandt de russiske tropper i området!

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/03/15/inside-kherson-russians-rounding-civilians-robbing-post-offices/

Russisk nedsmeltning?:

Det store slag i syd, står fortsat ved Mariupol, hvor der udvikler sig en ganske forfærdelig situation for de civile, og hvor f.eks. Lavrov kommer med forklaringer om krigsforbrydelser, hvor de indbyrdes ikke lader sig gøre at være sande. Sandheden har trange kår i Rusland. Lad os håbe, han bliver stillet til ansvar, som Ribbentrop blev det. Denne gang lykkedes det, at etablere en civil konvoj med cirka 20.000 civile, i omkring 4.000 privatbiler. 570 af bilerne, skulle være nået frem til målet, før de ukrainske stillinger, da tweetet blev offentliggjort om hele missionen. Desværre er historien ikke så god endnu, for senere var der en rapport om, at russiske soldater holdt de civile tilbage ved Zaporizhzhya. De civile står nu midt på hovedvejen, uden at kunne bevæge sig i nogen retning overhovedet. Seneste melding er, at de civile er ved at få lov til at komme videre, når der igen er dagslys, som kan øge sikkerheden for dem, når de skal krydse frontlinjen. For så vidt kampsituationen i byen angår, skal russerne fortsat lide svære tab. Her er det værd at nævne, at AZOV er en eliteenhed. I må have en artikel om dem til gode. Jeg kender dem indgående.

Russiske tab i Mariupol: https://t.me/censor_net/9755

Konvoj samlet: https://twitter.com/NikaMelkozerova/status/1503805304429023233?s=20&t=jYP3FFDcyqt4dNCLTRQahA

Konvoj tilbageholdt: https://twitter.com/OPokalchuk/status/1503811810595688449?s=20&t=1EO-aiePBNkxH8EO4avs0w

Den civile situation i Mariupol: https://www.dw.com/en/what-do-we-know-about-the-situation-in-mariupol/a-61125638

Langs den gamle kontaktlinje i øst, kan man ikke sige, at det er stille, men der forekommer ikke at ske nogle særlige bevægelser. Helt mod øst, finder jeg heller ikke nogen informationer om kampe af betydning.

Ved Kharkiv har der været voldsomme kampe, og russiske angreb er slået tilbage. Flere rapporter siger, at moralen er høj hos de ukrainske soldater. Der er fortsat forbindelse fra byen, til resten af Ukraine.

https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3430028-ukrainian-defenders-stop-russian-attacks-on-outskirts-of-kharkiv.html

Fra Kharkiv og op til Chernihiv, er der ikke meget information fra det daglige interaktive kort, som gør mig til russisk medie af Facebooks algoritme, hvis jeg linker til det, men det er altså ukrainsk. Men ved at søge på byerne enkeltvis, kan jeg se, at der tilsyneladende er relativ ro og 70 busser fra Røde Kors, har kunnet evakuere civile fra Sumy i dag. En god ven kommer der fra, og hans forældre er bragt til Poltava, men situationen er vanskelig for alle civile. Vi taler om, at det måske var en ide, at de kommer til Lviv, og jeg den vej får talt med ”Bevar Ukraine”, så de kan komme med en af deres busser til et sted Danmark nær mig, så de er i sikkerhed, så længe dette her står på.

https://www.reuters.com/world/buses-ready-evacuate-civilians-sumy-ukraine-red-cross-2022-03-15/

For så vidt området nord for Sumy og frem til Kyivs østligste forstæder, ser det ud til at der nu befinder sig store russiske troppekoncentrationer. Dermed kommer Chernihiv mod nord, til at blive afskåret fra Kyiv. Kampene ved det østligste af Kyiv, forstaden Brovary, er hårde og ukrainske droner og tropper med panserværnsraketter, opnår store resultatet, men det er et faktum, at nu er russerne igen nået frem. Om de også er gået FOR langt frem, endnu engang, og bliver nødt til at trække sig 100 km. tilbage endnu engang, kan vi håbe på. Historien der fra, lyder ikke særligt optimistisk, set fra russisk perspektiv. Chernihiv mod nord, bliver angiveligt udsat for beskydning af civile områder, som det ses overalt.

Kampe ved Brovary: https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/russia-may-believe-it-needs-reinforcements-us-says/

Chernihiv: https://t.me/suspilnechernihiv/7304

Vest for Kyiv, har der været dagens hårdeste kampe. Omkring Gostomellufthavenen, skulle Tjetjeniens despot, Ramsan Kadyrov, befinde sig personligt, og han er allerede i direkte krig over Twitter og Instragram med de fleste. Foto 4, viser hans ”kamp” med Elon Musk. Blandt de mere morsomme ting i den kamp er, at Kadyrov håber at nedkæmpe Stepan Bandera, hvad fik tusinder til at skrive, at de håber, at han snart vil mødes med Bandera, der døde i 1959. Hans megen onlineaktivitet, afslørede i øvrigt hans to telefonnumre, som ukrainerne offentliggjorde, hvorefter tusinder ringede til ham, og han måtte skifte simm-kort. For så vidt hans elitetropper angår, så er de vist bedre til at tortere ubevæbnede fanger ihjel i Kadyrovs palads, end de er til at kæmpe mod en trænet hær. Ukrainerne har i hvert fald vist en del billeder af tjetjenske køretøjer, der er taget ud af ”cirkulation”. Det siges, at mange er svært interesserede i at få fat i Kadyrov selv, og verden vil da blive et bedre sted, når han møder Bandera. Jeg tillader mig at springe links over til alt dette, da det er i ”sladderafdelingen” og der er mange links og ingen viser noget entydligt. Men jeg mener, at beskrivelsen, er nogenlunde dækkende.

De mere regulære kampe, altså den slags, som kæmpes på den virkelige slagmark, og ikke af en skør despot på sociale medier, ser ud til at foregå hhv. lige nord for Gostomellufthavnen og længere mod syd, ved hovedvejen mod Zhytomyr direkte vest for Kyiv. Det ser ikke ud til, at der er noget nyt fra ukrainernes offensiv i Irpin. Vi ved kun, at der er en offensiv. Hvad vi desværre ved alt for godt, er endnu et eksempel på russisk terror, hvor en civil med hænderne over hovedet, skydes ned med koldt blod. Jeg vil gerne advare om, at det er ikke en rar film at se, selvom den er taget fra en drone.

Syriske soldater omtales fortsat. Jeg skal nok holde øje med, om nogen af dem dukker op ved fronten. Endnu har ingen set dem. Tallet er nu, at hele 40.000 syriske soldater, skulle være værget. En syrisk soldat får mellem 15 og 35 dollars om måneden i løn i Syrien. Rusland lokker med 1.100 dollars om måneden og et engangsbeløb på 7.700 dollars, hvis han bliver såret, og 16.500 dollars til de efterladte, hvis han dør. Måske det er en uimodståelige pakke, hvis man bor i Syrien?

https://www.france24.com/en/live-news/20220315-russia-drafting-thousands-in-syria-for-ukraine-war-monitor

3 MANGE VIGTIGE NYHEDER

Rusland er suspenderet fra Europarådet, PACE, og de burde ikke have fået lov til at komme tilbage efter den første suspendering fra 2014. Det var en skandale! Men nu gør Rusland, hvad vi burde have sørget for. De melder sig helt ud. Foto 5: Ruslands udmeldelse af PACE.

Rubler har det ikke så godt. Det har Hrivnij udenfor Ukraine heller ikke, men EU, USA og IMF, sender mange penge i hård valuta til landet. Det samme kan ikke siges om Rusland og deres rubler. I Chisenau, Moldova, vil man slet ikke tage imod rubler overhovedet. Foto 6: Vekselkurser i Chisinau. I Thailand, er mange russiske turister strandede, fordi vestlige fly, der opererer i Rusland, ikke længere har et gyldigt certifikat og også her, oplever russerne, at deres kreditkort ikke virker, og deres rubler vil ingen eje. Jeg har hørt fra mange, at Thailand skulle være et virkeligt dejligt land at opholde sig i, men jeg har også hørt, at fornøjelsen bliver stærkt begrænset, hvis man er der uden penge.

https://www.bangkokpost.com/business/2278503/thousands-of-russians-scramble-to-leave-thailand-as-sanctions-hit

I det hele taget, ser det ud til, at statsbankerotten truer Rusland. Jeg er klar med en historie fra sidste gang, at den var gal. Der medførte det, at Rusland var klar til en stærk mand. Nu har de sådan en, faktisk den samme som de fik ud af sidste statsbankerot, og måske en ny statsbankerot, kan skabe forandring en gang mere og nu til det bedre?

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-03-14-statsbankerot-rykker-taettere-paa-men-det-er-maaske-det-mindste-af-ruslands

En kæmpe overraskelse var, at 3 premierministre var på vej til Kyiv, for at mødes med Zelinskij. Det var Polens Mateusz Morawiecki, Tjekkiets Petr Fiala og Slovakiets Janez Jansa. Vi var flere, der ikke troede på det, men så kom det officielt, at de var taget afsted med toget! Sen tirsdag aften, mødtes de med Zelinskij. Jeg er spændt på, hvad der kom ud af mødet!

https://www.rferl.org/a/ukraine-kyiv-czech-poland-slovenia-visit/31753678.html

Der er fortsat mange i Rusland, der bliver arresteret for deres protester mod krigen. Mest berømt i disse dage, er Marina Ovsyannikova, der viste et protestskilt under en direkte udsendelse på Ruslands største statskanal. Adskillige andre journalister, skal have opsagt deres jobs og forladt Rusland. Men er det 3 eller er det 1.000?

https://www.mirror.co.uk/news/world-news/top-russian-tv-journalist-quits-26471467

Det er i øvrigt ikke mange dage siden, at chefredaktøren for propagandaorganisationen, RT, sagde sit job op!

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10589863/Editor-chief-Russia-Today-resigns-Ukraine-invasion-branding-government-totalitarian.html

4 NO FLY ZONE, MULIGHEDER?

Jeg er ikke militærjurist. Faktisk er jeg bare civilist. Det bliver jeg nødt til at gentage. Som jeg har forstået det, så er jura om hvornår man deltager i krig, og hvornår man blot handler med et land der er i krig, meget flydende. Det kan i virkeligheden barberes ned en tilfældig diktators opfattelse, at definere den konkrete grænse. Bliver den grænse overskredet, får man bomber ind over sine byer. Så nemt og så svært er det, og det er bedst ikke at nå til grænsen.

Putin har udtalt, at alt muligt er en fjendtlig handling. F.eks. er det at vi ikke vil handle med ham, en fjendtlig handling, hvor han flere gange har udtalt, at det vil kunne udløse et svar med atomvåben. Generelt er han meget glad for at tale om at bruge disse. Men lad mig tage nogle historiske niveauer ud i at hjælpe et krigsførende land med et luftforsvar.

Laveste niveau er at levere missiler til at bekæmpe fly, der trænger ind i dettes luftrum. Det har vi gjort lige fra starten af denne krig, ved at levere Stingermissiler. Her har vi en historisk analog fra Afghanistankrigen under den russiske besættelse i 1980’erne. Det udløste ingen krig. Nu leverer vi også en mere moderne udgave fra Storbritannien. Problemet med disse er, at de kun rækker op til 4.800 meters højde. De er fine mod fly og helikoptere, der angriber mål på jorden, og endda også mod cruisemissiler. Men soldaten, der står med dem, skal kunne se fjenden, som ikke må være alt for langt væk. Et meget vigtigt våben, som koster russerne dyrt, men det har sine begrænsninger i at sikre det ukrainske luftrum. Jagerbombere opererer ofte en del højere og traditionelle bombefly, meget højere. Her skal man bruge langt mere komplicerede systemer, og Ukraine har en del af dem. De har endda også et antimissilsystem, men det første er ret forældet og det andet, meget nyt. Begge dele, angiveligt i forholdsvis begrænsede kvantiteter. Her ser det ud til, at NATO er i færd med at levere ”et eller andet”. Også her er der fortilfælde for, at Sovjetunionen leverede den type våben til både Nordkorea og Nordvietnam, uden at blive betragtet som krigsførende magt.

https://www.unian.net/war/nato-aktiviziruet-predostavlenie-ukraine-sovremennyh-sistem-pvo-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11745208.html

Næste niveau er at levere fly. Her skulle Polen absolut fortælle alle i hele verden om det, FØR de fly de havde samlet sammen, blev leveret til ukrainske piloter. Det fik Rusland til at komme med alverdens trusler, som igen fik Polen til at blive meget stille og det hele blev ikke til noget. F.eks. i Vietnamkrigen, blev Sovjetunionen ikke betragtet som krigsførende land, selvom de leverede kampfly til Nordvietnam. Det fine ved flyene fra Polen var, at der var tale om fly fra Den Kolde Krig, som ukrainske piloter kan betjene. Det tager lang tid, at uddanne en jagerpilot til en bestemt flytype, og derfor kan vi ikke bare leverer nye vestlige fly, men der var i alt 100 fly, som passede til modtageren. Ideen blev imidlertid stoppet af USA. ”Foreign Policy” mener ikke just, at dette var en god ide, men peger på første variant, som en mulighed:

Næsthøjeste niveau er, når man sælger en komplet enhed afsted gennem f.eks. en handelsvirksomhed. Det var via et handelskontor i Rangoon, Burma, at amerikanerne leverede våben og en hele flyveenhed til Kina, i krigen mod Japan. Jeg er endda så privilegeret, at jeg personligt kendte den ene af de to danskere, der var involveret i den handel via den britiske efterretningstjeneste, og hans fortælling var enestående. Han blev næsten 100 år! Jeg tænker selvfølgelig på ”The Flying Tigers”, som opererede mod japanerne fra 1940 til 1941. Når den komplette pakke af fly, værktøj, reservedele, ammunition osv. er leveret rent fysisk, sender man også uddannet personale, som melder sig frivilligt. Time synes, at det er en fantastisk ide, og jeg har selv lavet kampagne for det, men jeg antager, at en del andre synes, at det er en meget dårlig ide. Foto 7: Mit Facebook meme til støtte for nye ”Flying Tigers”. Logoet er det, som blev brugt i Kina.

https://time.com/6153834/airpower-nato-pilots-ukraine-invasion/

Vi bliver nødt til at lukke Ukraines luftrum, på den ene eller anden måde. Det kan måske ikke garantere sejren, men det vil gøre udsigterne langt mere favorable. Det forudsætter naturligvis, at  vi ikke svigter vores øvrige pligter og ansvar ud i at forsyne og finansiere Ukraine! Man skal huske, at ophører den russiske kampevne, så slutter krigen. Ophører den ukrainske kampevne, så ophører Ukraine med at eksisterer. General McMaster mente, at tabstallene på ukrainsk side, kan nå 1 mill. mennesker og over 10 mill. flygtninge. Vi har passeret 3 mill. flygtninge allerede. Når man ser russernes hærgen i Tjetjenien, vil jeg slet ikke udelukke, at det kan blive langt højere tal ud i en moderne ”Endlösung”. Vi bør overhovedet ikke eksperimentere med ideen om, at Ukraine taber.

5 HJÆLP UKRAINE

Du kan hjælpe, ved at dele denne opdatering!

Du kan også hjælpe ved at sende penge til BEVAR UKRAINE på MobilePay 46778. Organisationen er helt lovlig og godkendt til at foretage indsamlinger. Pengene har tidligere gået til at hjælpe de ukrainske soldater med tandpleje, tøjvask og andet. Lige nu går det til dieselolie, hospitaler og transport i busser af flygtninge til Danmark, og der er brug for det! 100 kroner, og du er medlem!

#StandWithUkraine

Share This