Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for tirsdag den 13. september

Af Jens Alstrup

Kyiv: Det er svært at følge med, og Ukraine gør meget for, at det skal være svært, for at sikre sine styrker mod tab. Men det går stadig godt for deres offensiver.

1 DAGENS KAMPE

Ukraine har opfordret alle til at holde sig tilbage med at oplyse om situationen lokalt, for ikke at give Rusland for mange oplysninger. Interessant er, hvem der overholder det. Krigen raser nu, og har gjort det længe, hvor de såkaldt ”undertrykte russisktalende ukrainere” i deres ”borgerkrig”, skulle høre til. Derfor skulle de netop fortælle alle om den ukrainske hærs bevægelser, men det sker ikke. Det vi har, er typisk fra ukrainske soldater, fra officielt hold eller fra russiske soldater. Det kommer sjældent fra den ukrainske civilbefolkning i de områder, der påstås at være så venlige overfor russerne. End ikke fra Lukhansk, hvor vi nu har viden om, at ukrainerne rykker ind, er der nogen information af betydning at hente. Det peger på massiv opbakning til den ukrainske hær, også i den såkaldte ”Folkerepublik Lukhansk”.

Alligevel ved vi en del, for der kommer skam noget information ud, både officielt og uofficielt. Og så en masse rygter. Lad mig starte, med det vi ved. Artilleriild er det mest sikre, da vi har NASA’s data over dette. Der er meget lidt artilleriaktivitet i dag, men i henhold til det andet kort af de to, jeg følger, så er den smule der er, spredt over hele fronten fra Sumy i nord, til Mykolaiv i syd. Ukrainerne har også haft mindre aktivitet i dag, men der er ramt depoter i Kherson by og dens nærhed, og flere andre steder.

Mht, offensiverne, så rykker ukrainerne frem i lavere tempo nu. Generalstaben, kalder det for 3. gear. Logistikken skal kunne følge med. Fremrykningen i nord er slut, for hele Kharkivregionen er nu på ukrainske hænder. I den process, er det meddelt, at ”1. Guard Armoured Regiment”, helt er ophørt med at eksistere. Et regiment med en lang historie bag sig fra Anden Verdenskrig, hvor de deltog i slagene om Stalinggrad, Kursk og Berlin.

Det fortælles, at de ukrainske styrker rykker ind i Lukhanskregionen fra nord. Der har vi en del forskellige kilder, men det er vanskeligt at få et overblik. Der tales også om, at de rykker ind i Donetskregionen. De to oplysninger kan ikke bekræftes fra de kort, jeg bruger, men de opdateres kun i henhold til officielle ukrainske data. Derfor behøver det ikke være forkert. Der er mange historier om, at russiske soldater og andre, flygter ud af Donetsk- og Lukhanskregionerne, og det fortælles også, at tyvekoster tagets med, som det skete, da de russiske soldater flygtede ud mod nord fra Kyiv tilbage i starten af april.

Angiveligt skal der også ske angreb i retning af Mariupol, hvilket giver god mening, for det vil presse russisk logistik meget hårdt, hvis ukrainerne kan tage Mariupol tilbage. Det giver også god mening ved, at logistikken fra den ukrainske side, ikke vil blive voldsomt presset med sådan en offensiv. Udfordringen er blot, at det er meget svært at få bekræftet, så jeg er indtil videre skeptisk.

Vi ved positivt, at russerne er hårdt presset i og omkring Kherson by. Nogen har formentligt kunnet flygte fra byen over Antonovskijbroen til fods. Mange, og vi kender ikke det egentlige antal, russiske soldater, skal have overgivet sig. Rygterne om forhandlingerne med de russiske enheder, er meget svære at forholde sig til. I går blev de bekræftet fra ukrainsk side, hvor de tidligere var løse rygter, men det må konstateres, at der fortsat ikke er sket nogen samlet russisk overgivelse i området.

Det russiske luftvåben er aktivt igen, men det koster. To russiske kampfly er skudt ned i løbet af dagen. Værre er det med de russiske missilangreb. Hele 15 russiske missiler er skudt ned iflg. de ukrainske opgørelser, hvilket er utroligt flot, men alligevel rammes vigtig infrastruktur. I forgårs var flere store regioner uden strøm. De er alle kommet tilbage nu, men det bliver stedse vanskeligere at reparere det, da reservedele ikke er standardvare hos den lille elektronikbutik. Ukrainerne ramte og mørklagde to russiske byer, Belgorod og Rostov, formentligt for at vise russerne, at ”det kan I også gøre”. Ukraine har på den baggrund, bedt Vesten om flere våben, til at kunne beskytte sin infrastruktur. Det er ikke på forhånd givet, at Vesten overhovedet er i stand til at levere det. Måske ”Patriot” fra USA, snart er klar til levering. Det er nogen tid siden, at det blev bekræftet, at dette system er på vej, men de er komplicerede og kræver lang uddannelse.

Præsident Zelenskys tale til russerne i aften den 11. september 2022 (Anton Glushkos oversættelse), var en reaktion på de russiske missilangreb:

“Læs mine læber:

Uden gas eller uden jer? Uden jer.

Uden lys eller uden jer? Uden jer.

Uden vand eller uden jer? Uden jer.

Uden mad eller uden jer? Uden jer. “

“Kulde, sult, mørke og tørst er ikke så skræmmende og dødbringende for os som jeres ‘venskab og broderskab’.

Men historien vil sætte alt på sin plads.

Og vi vil have gas, lys, vand og mad. Uden jer!”

2 REPORTAGEREJSE I UKRAINE

Der er en artikel på vej om den nye ukrainske sikkerhedspolitik, som blev fremlagt af Zelinskijs rådgivere, Andrii Yermak og Anders Fogh Rasmussen i dag. Det kommer på POV og Novaja Gazeta. Link kommer her.

Snart tager jeg videre. Jeg tænker, at jeg tager mod syd, da kampene mod nord er forbi. Vi må se.

I kan støtte min reportagerejse ved at dele min opslag. Det gør rigtigt mange af jer, og tusinde tak for den store støtte!

Share This