Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for søndag 20. marts

Af Jens Alstrup

Mariupol kommer til at lægge sig i rækken af historiske byer som Stalingrad, Warszawa, Dresden, Aleppo og flere, der blev helt destrueret under en krig. Ukrainerne kæmper tappert, som galt det livet, og det er lige netop hvad det gør! Russerne tilbød frit lejde, også for soldaterne, men ukrainerne husker tydeligt ”frit lejde” fra Ilovaisk i 2014! Jeg er alvorligt bange for, at selv ikke Tintin, foto 1, kan ændre udfaldet på denne kamp, men måske kan de russiske tab være med til at sikre, et bedre udfald for hele Ukraine! Lad os håbe på det mirakel, der kan forhindre en frygtelig udgang på dette slag!

1 Dagens kampe, kort

2 Dagens kampe, sektor for sektor

3 Andre nyheder

4 Kendte og ukendte helte

5 Kæledyr på flugt

6 Hjælp Ukraine

1 DAGENS KAMPE, KORT

Mariupol kæmper alt hvad de kan. Situationen ser håbløs ud, men de giver ikke op. Tværtimod har de lige fået ram på Den Russiske Sortehavsflådes næstkommanderende. Men det ser sort ud. Der skal mere end blot et almindeligt mirakel til, for at redde dem. Slaget ved Ilovaisk spøger i ukrainernes hukommelse, hvor de overlevende blev brutalt myrdet, lige efter soldaterne havde nedlagt deres våben i 2014, så forsvarerne har næppe meget at tabe. Det er vigtigt at forstå. Dette er ikke en almindelig krig.

Ellers er billedet det samme, som de seneste dage. Få sektorer har hårde kampe. Mest af alt beskyder russerne byerne, så de kan blive til grus. Det blev også til et enkelt angreb med Putins nyeste ”Wunderwaffen”, for at understrege hans trusler om at bruge sine atomvåben mod Vesten. Tro ikke, at en udryddelse af Ukraine i stil med nazisternes af Polen, er det vildeste, som Putin kan finde på at  gøre. Slet ikke. Snart kan vi alle være ukrainere, hvis ikke vi stopper ham.

De ukrainske opgørelser over de russiske tab, er som ventet. Måske endda lidt underrapporterede. Men de samlede tab, er svimlende. Foto 2.

2 DAGENS KAMPE, SEKTOR FOR SEKTOR

En russisk drone er angiveligt skudt ned over Odessa, og som opfølgning på den russiske flådes bombardementer af kysten og kystnære faciliteter, advarede præsident Zelinskij i dag om, at beskydning af Odessa vil være en krigsforbrydelse. Det se ud til, at der er skudt en russisk drone ned over Odessa, men ellers er der ikke nogen nyheder her fra. https://t.me/dumskaya_net/33195

Rusland brugte igen et af sine hypersoniske missiler. Denne gang angiveligt mod et missil- og ammunitionsdepot tæt på Mykolaiv. Der er ingen rapporter om, at det er ramte, for det er sket før at den slags depoter rammes, og virkningen er slet ikke til at tage fejl af, hvis det sker. De interessante er imidlertid våbnet, som givetvis er et ”visitkort” til Vesten om, hvad der venter os, hvis vi ikke giver efter. Mere om dette i næste afsnit.

Tabstallene ser store ud fra missilangrebet mod ukrainske barakker. Op imod 200 soldater overnattede der, da angrebet kom i går, men der har ikke været nye angreb i dag. Reuters skriver, at russerne fortsat søger at omringe Mykolaiv, ved at trænge mod vest, nord for byen. Der er ikke ukrainske rapporter om det. Tværtimod ser sektoren stille ud. Angiveligt, er Odessa strategisk for Ukraine, læs nu, men sandheden er, at det er den ikke, da den russiske flåde blokerer for al skibstrafik. Når krigen er forbi, så er sagen en anden, for der vil Odessa igen blive en strategisk vigtig havneby for Ukraine.

https://www.reuters.com/world/europe/uk-says-russian-forces-still-trying-circumvent-mykolaiv-2022-03-20/

Der er ikke noget nyt om den ukrainske offensiv mod Kherson. Til gengæld er der en del både opløftende og bekymrende beretninger fra de nybesatte områder. Der har været mange og store demonstrationer med de russiske besættere i Kherson, Kakhovka og Berdjansk. Her Kakhovka: https://t.me/suspilnekherson/9620

Men der har også været mange hårde nedslag mod fredelige demonstranter med arrestationer og vold. Ja, man er jo ikke overrasket. Når russiske styrker opfører sig sådan mod sin egen befolkning, hvad skulle så holde dem tilbage overfor mennesker, som Putin kalder for ”narkonazister”? Her en voldsom arrestation i Berdjansk: https://twitter.com/HromadskeUA/status/1505518919884357635?s=20&t=tbysWE9o1mToNPxtTIxr0g

Jeg havde troet, at Mariupol var slået i dag, men der er fortsat voldsomme gadekampe. Nyeste er, at 4 russiske flådefartøjer deltager i beskydningen af byen: https://t.me/ukrinform_news/58965

De russiske styrker ved generaloberst Mikail Mizintsev, (husk hans navn til en krigsforbryderprocess), opfordrede ukrainerne til at overgive sig, for at undgå en humanitær katastrofe. En katastrofe, som generalobersten selv er ansvarlig for at udføre. Det er jo som når en voldtægtsforbryder siger til sit offer, at hun skal slappe af, for ellers gør det ondt! Ukrainerne fulgte ikke ”opfordringen”. Det blev endda tilbudt, at soldaterne, når de lagde deres våben, ville få frit lejde ud af byen. Men vil det være ligesom den ”frit lejde”, som I gav i Ilovaisk i 2014, hvor I slagtede de ukrainske soldater, efter de havde lagt deres våben? Kampene foregår nu inde i centrum af byen.

https://www.bbc.com/news/world-europe-60816885

Der er ikke kun dårligt nyt fra Mariupol. Den næstkommanderende for Den Russiske Sortehavsflåde, blev dræbt i dag. Det bringer antallet af dræbte russiske topofficerer op på et usædvanligt højt tal!

https://www.rp.pl/konflikty-zbrojne/art35899071-rosja-potwierdza-na-ukrainie-zginal-zastepca-dowodcy-rosyjskiej-floty-czarnomorskiej?fbclid=IwAR3aQhoP9QYvM3Q2b0yj_XCqJw8wtLKorTZ8kfhkm67SM70MbYCJHNsuiM8

I den sydligste del af den gamle kontaktlinje, dvs. den, som er nærmest Mariupol, men desværre ikke tæt på, skal der have været hårde kampe, men ellers er der ikke meget at fortælle fra denne linje. https://twitter.com/666_mancer/status/1505573833364979714?s=20&t=-4W_9uPgDefM2eQB7hSjAQ

Helt mod øst, søger russerne fortsat at rykke frem. Umiddelbart set de ud til at være stoppet, men området er stort og relativt tyndt befolket, så det er svært at holde linjen over en hel front. Izium, nord for Kramatorsk og Sloviansk, holder angiveligt stand, men hovedvejen fra de to store byer, er ikke åben.

https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3435111-ukrainian-military-again-smash-enemy-checkpoint-near-izium.html

Fra Kharkiv til Sumy, sker der russisk beskydning af byerne, men der er ikke mange meldinger om større kampe langs fronten. En russisk militærkolonne er destrueret nær Sumy. https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3435091-column-of-russian-military-equipment-destroyed-near-sumy.html

Det store område mellem Kyiv og Sumy i øst og Chernihiv i nord, ser for det meste ud til at være i ukrainernes hænder. Dog er Chernihiv i praksis omringet. Der er meldinger om, at det kniber med forsyningerne i butikkerne, men det laver vi en bredere fortælling om i løbet af ugen, ligesom vi vil søge tilsvarende information fra Rusland. Der er kampe i området, men ikke mange. Det meste ser ud til at handle om, at russerne beskyder civile boligområder i byerne. https://twitter.com/UKRINFORM/status/1505451066145579010?s=20&t=sdPQzutO5KZcLcB0jONgjA

Kyivs yderste forstæder, har været ramt af beskydning af fra nordvest. Omkring Irpin, er der f.eks. ingen direkte kampe nævnt på det interaktive kort, jeg bruger som guide for mine søgninger, men når jeg slår Irpin op, skrives der om hårde kampe. Det kan måske skyldes, at de fleste journalister befinder sig her, eller at kilden med de hårde kampe, er fra Kina.

3 ANDRE NYHEDER

Rusland hævder at have brugt sit hypersoniske missil Kinzhal, for anden gang på to dage. Dette er næppe et våben, som de har mange af, da det er meget avanceret og må anses at være tilsvarende kostbart. I dag var det rettet mod et missil- og ammunitionsdepot, tæt på Mykolaiv. Det vides ikke, om det rent faktisk ramte.

https://www.theguardian.com/world/2022/mar/20/what-are-hypersonic-missiles-and-why-is-russia-using-them-kinzhal-ukraine

Hvad der skaber bekymring over dette missil er, at det er meget svært at skyde ned og derfor særdeles egnet til atomvåben. Her er det så ”charmerende”, at der angiveligt samme dag, var en tv-transmitteret koncert fra Sankt Isaak Katedralen i Sankt Petersborg. Her synger koret så smukt om at udrydde Washington, New York og andre byer med atomvåben. Jeg vidste ikke, at Lucifer blev tilbedt i russiske kirker, men intet kan efterhånden undre mig!

https://www.facebook.com/gospodar.igor/videos/3081313018785631/

For at gøre det klart, hvad det drejer sig om, bør især indbyggerne i Tyskland og i særdeleshed Berlin, se denne her video. Og så viser videoen endda kun en meget mildt udgave af de, som Putin truer os med. Tiden er ikke inde til indrømmelser til Putins kriminelle styre. Tiden er inde til at lukke vores grænser helt for al trafik ind og ud af Rusland, undtaget for de, der vil flygte fra landet. Der må lukkes nu for alle varer af enhver slags. Ja, det vil gå ud over uskyldige, men det er for INTET at regne for ofrene fra bare ET Kinzhal-missil med en atomsprængladning.

https://www.facebook.com/jan.olsen.denmark/videos/1129832631144916/

Men som andre diktatorer gennem historien, sparer Putin heller ikke sine egne. Det ser ud til, at der er givet en ordre om, at soldater nu skal tages fra organisationen ”Yunarmiya”, altså ”Unge-armeen”, som er en organisation, hvor skolebørn lærer ”militære kampe og sport og politisk skoling”. Nu ved I, hvad ”Hitlerjugend årgang 2022” hedder på russisk!

https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3434923-russian-authorities-want-to-send-minors-to-war-in-ukraine-intelligence.html

Langs den polske grænse på transitvejen ind til Belarus og videre til Rusland, er der demonstranter, der spærrer for al lastbilstrafik mod Rusland. Som følge af ovenstående, er der ingen vej udenom. Rusland må bringes til standsning nu. Kampen for at få virksomheder til at stoppe i Rusland, tager til. Foto 3: Kampagne mod Nestlé. Vi må også stoppe Carlsberg.

https://babel.ua/ru/texts/77272-for-the-second-time-trucks-from-russia-and-belarus-are-blocked-on-the-polish-belarusian-border-and-barred-from-entering-the-european-union-an-activist-iryna-zemliana-tells-babel-about-the-current-situ

Haliburton og  Schlumberger er to ud af nogle ganske få giganter, der vedligeholder og etablerer af olie- og gasfelter rundt i verden. Tidligere har de været kritiseret for ikke at trække sig fra Rusland, men det gør det de nu.

https://www.independent.co.uk/news/ap-russia-houston-texas-new-york-b2039659.html

Der er måske, måske ikke, nye forsøg på at bringe Belarus aktivt med ind i krigen på russisk side, men befolkningen blokerer for det. Jeg tror ikke, at det kommer til at ske. Det kan blive slutningen for Lukashenko.

https://www.rferl.org/a/ukraine-russia-belarus-railways-supplies-cut-off/31761964.html?fbclid=IwAR1g7ZWCH1H-2m1AlNsgUgpnmk-GXHPrtCnpzXchVd8ZjnARj3wS_lnW3MQ

Sangen fra Putins store stævne i går om, hvad der tilhører Rusland, er ved at skabe om ikke panik, så dog stor opmærksomhed i Moldova. Måske vi her i Vesten, skulle lægge mere mærke til russisk kirkesang? Foto 4: Debat i Moldova.

Der er nu også rapporter om, hvordan leverancerne til Ukraine blive bragt ind. Det er også oplyst, at betydelige mængder missiler til luftforsvar er leveret. Om få dage, vil det ukrainske luftrum blive langt mere sikkert.

https://www.stripes.com/theaters/europe/2022-03-18/secret-transfer-military-equipment-ukrainian-soldiers-5390190.html?fbclid=IwAR2rPNZg5hsSVDIuqbCiggp8jTNvRS4DNVmid66_3qiYOyiTlFcVxgnmSOA

4 KENDTE OG UKENDTE HELTE

Gennem 8 år har jeg fulgt krigen i Ukraine. De russiske soldater var jo slet ikke med i krigen, sagde Moskva, hvorfor de ikke kunne dø. Men da gravene blev mange, fattede journalister interesse for dem, for der stod på gravstenen, eller korset, hvor soldaten var død. Snart kom der også tæskehold på gravpladserne, for at holde journalister væk. Løsningen blev, at Putin indrømmede, at der var da NOGEN russiske soldater, som deltog og døde i krigen, så hver gang nye grave blev fundet af journalister, var der blot tale om nogle af de der få individer. Det er så grov en foragt for sine egne, at man helt taber pusten.

Anderledes er det med Ukraine. Her blev der altid bragt billeder og navne for de afdøde, og lige nu er der desværre frygteligt mange navne og fotos, men de fortsætter med at ære deres døde i offentligheden, og jeg må sige, at det gør mig kun mere og ikke mindre stålsat. Foto 5.

5 KÆLEDYR PÅ FLUGT

Jeg har fået hjælp fra min gamle klassekammerat Helle, der er professor ved KU, den gamle Landbohøjskole. Hun giver information om indførelsen af de kæledyr, der i stort tal følger med de ukrainske flygtninge. Det er faktisk lidt lettere, end jeg troede! Husk nu at følge reglerne! De er der, for at passe på os alle sammen! Her kan du se opslaget:

https://www.facebook.com/jens.alstrup.sibirien/posts/3322558461359888

6 HJÆLP UKRAINE

Her på foto 6 kan I se mig til venstre og Andrej til højre. I midten er Sergei, som lige nu er i kamp lige udenfor Kyiv. Andrej er amerikaner, født i Ukraine, og han arbejder som dyrlæge og taxachauffør og samler penge ind til at kunne tage til Ukraine 2-3 gange om året. Her køber han en varevogn og fylder den op med ting, som de soldater han kender, mangler, og lader dem også beholde bilen. Godt nok er han dyrlæge, men mennesker er jo også en slags dyr, og derfor er det ofte medicinsk udstyr, som han køber, men altså også alverdens soldaterudrustning, som frit kan købes. Sergej, solgte i øvrigt våben, før han nu igen kom til fronten, og alt i butikken er væk og i brug.

Nu kan man ikke længere købe udrustning i Ukraine, eller jo, det kan man, men det tilfører intet. Derfor har Andrej nu en aftale med en tysker, som køber alt det udstyr, som vennerne behøver ved fronten. Mere direkte kan din hjælp dårligt blive, end hvis du giver noget støtte til Andrej. Her er link til hans gruppe ”Ukr United !!!”:

https://www.facebook.com/groups/1671137589769527

Eller kontakt ham direkte og hør, hvad han søger, da det jo skifter hele tiden, og så kan du få hans PayPal konto. En lidt besværlig måde at støtte på, men også meget direkte: https://www.facebook.com/andrei.gvozdikovsky

Du kan også hjælpe, ved at dele denne opdatering!

Share This