Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for onsdag den 5. oktober

Af Jens Alstrup

Kyiv: De ukrainske offensiver fortsætter. I dag bliver kun en opdatering af de militære udviklinger. En del af min tid i dag, er gået med at følge indledningen til det danske folketingsvalg. Sikkerhedspolitik er blevet vigtig for første gang siden NATO-valget i 1988.

1: DAGENS KAMPE

De ukrainske offensiver holder deres tempo. I nord er de ukrainske styrker nu gået længere ind i Luhanskregionen. Svatove er direkte truet. Et gæt er, at byen falder om få dage. Der går beretninger om, at de russiske soldater flygter eller overgiver sig.

Syd for Svatove, har de russiske Wagnersoldater, nok en gang angrebet de ukrainske linjer frontalt. Og de blev slået tilbage. Der har også været et russisk angreb mod de ukrainske linjer ud for Kharkiv by helt i nordøst. Det sidste har stået på nogle dage, så her er måske ved at komme en ny ”tradition”. Det er gamle oplysninger, men det kan se ud til, at det er 6. Arme, der befinder sig ud for Kharkiv, hvilket vil sige, at det er en enhed fra den regulære russiske hær og ikke Wagner.

I Khersonregionen på vestbredden af Dniprofloden, fortsætter den ukrainske offensiv fra nord og det går stærkt. Det tyder på, at de ikke møder organiseret modstand, og det bliver da også bekræftet fra flere kilder på Twitter og andre steder. Få dage endnu, og ukrainerne vil være nået til dæmningen ved Nova Kakhovka. Antonivkabroen over Dnipro er endedligt skudt i smadder, siger ukrainerne, så nu kan russerne end ikke komme over floden til fods. Jeg må dog minde om, at dette har været oplyst flere gange før, men ikke fra officiel ukrainsk side, som det er nu.

Jeg skal skåne jer for link vil videoen, men der er mange historier om helt forfærdelige forhold for de russiske soldater. Fra dagen i dag, ikke nødvendigvis tidspunktet for optagelserne, har jeg set en russisk soldat taget til fange af ukrainerne og tilset af ukrainsk førstehjælp. Hans venstre arm var hårdt ramt af koldbrand og der var kommet mider i såret, som kravlede rundt. Der var ingen hjælp at få noget sted i den russiske enhed. Han er nu taget til fange af ukrainerne, og er under behandling. Der er også en video i omløb, hvor en russisk infanterikampvogn kører direkte til de ukrainske linjer for at overgive sig. Det oplyses ikke i opslaget, men at dømme efter landskabet, tror jeg at det er i Khersonregionen. Man kan se, at ukrainerne er ikke helt trykke ved, at den kommer rullende, men alt går godt og de tre russere i den lette kampvogn, kan nu se frem til at de kommer til at overleve denne krig, og kan komme hjem hvis ikke før, så når Putin og hans styre er væk. Den linker jeg gerne til: https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1577709040246947842?s=20&t=4GMfnTXOc9wz_pB_SF97DQ

Russisk artilleri forekommer at være afdæmpet i dag. Russerne har masser af artilleri, men mangler uddannet mandskab og i den grad ammunition. Det meste af ilden, har været rettet mod de ukrainske linjer ud for Bakhmut.

Russerne har angrebet Odesa med droner. Det ukrainske forsvar har skudt efter den eller dem. Status kendes ikke. Ellers har det været begrænset, hvad russiske angreb der har været i dag. Husk at det vurderes, at russerne formentligt ikke har mange af de større missiler liggende. Depoterne er tømte og fabrikkerne mangler komponenter.

Ukrainerne har angrebet hotel Ninel i Kherson, hvor FSB havde kontor. Det er givetvis udført med HIMARS, som kan ramme præcis, så civilbefolkningen udsættes for mindst mulig fare.

Lad mig tilføje, at historien om taktiske atomvåben på togvogn på vej til Ukraine, er omtalt som forkert, da der angiveligt skal være tale om et eller flere af de store strategiske atomvåben. I undrer jer måske over, at det er en god nyhed, men det er det. Kører man såden et tæt på Ukraine, så er det alene for at skræmme, for uanset hvor det fyres af i hele det enorme Rusland, kan det ramme hvor som helst på kloden. Dermed er det en ren provokation uden nogen praktisk betydning, at køre rundt med sådan et tog tæt på Ukraine. Det ændrer dog ikke ved, at risikoniveauet er højt, selvom det sænker det helt øjeblikkelige niveau.

2 REPORTAGEREJSE

Det blev kort i dag. Der har været meget at se til, men der var heldigvis gode nyheder i dag.

Husk at du kan hjælpe mig ved at dele mine opslag, så de kommer ud til flest mulige. Tusind tak til de mange, der gør det i forvejen!

Share This