Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for onsdag den 21. september

Af Jens Alstrup

Odesa: Ukrainerne har fortsat initiativet. Jeg kan fortælle om luftalarmer. Rusland er på den anden ende. Der er mange nyheder.

1 Dagens kampe

2 Rusland på den anden ende

3 Reportagerejse – om luftalarmer

1 DAGENS KAMPE

Fronten har mest været statisk i dag. Russiske tropper har igen i dag, foretaget et frontalt angreb på de ukrainske linjer fra omkring Bakhmut og ned til Avdiivka. De blev også i dag, slået tilbage. Russerne tog et lille område tilbage fra ukrainerne ud for Kherson by i retning af Mykolaiv, men meget lidt og der var intet at registrere i Mykolaiv by, hvor jeg var i dag. Ukrainerne skal have taget et mindre stykke land tilbage i regning af Lyman ind i Lukhanskregionen.

Artilleri og missiler, er også en gentagelse. Russisk artilleri beskyder ukrainerne fra linjen ind til Kharkivregionen i nord, og ned til området ud for Mykolaiv i syd. Mest omkring Bakhmut. Ukrainerene er ikke så aktive, men de rammer vigtige mål i form af ammunitionsdepoter, militære hovedkvarter, forlægninger og andet, på stor aftand og med stor præcision.

Intet overraskende her. Vi venter på, at ukrainerne gør sig klar til at fortsætte deres offensiv.

2 RUSLAND PÅ DEN ANDEN ENDE

Putins tale var næsten så slem, som jeg ventede i går. Her er den i punktform.

Maibrit Høyrup omskrev Pastor Niemöllers berømte prædiken mod Det Tredje Rige:

Først kom de efter Tuva … men jeg var ikke fra Tuva

Så kom de efter Burjatien … men jeg var ikke fra Burjatien

Så kom de efter Moskva … og der var ikke flere der kunne protestere

Der har været protester mod Putins mobilisering og det i hele Rusland, fra øst til vest i det kæmpe land, men f.eks. i Irkutsk, som består af omkring 1,2 mill. indbyggere (inkl. Angarsk), var der 60 demonstranter. Der var flere i Moskva og endnu flere i Sankt Petersborg. Der skal ikke lyde et eneste ondt ord her fra, mod disse modige russere, der tør stille sig op imod Putins regime, men de er for få og det er for sent, og med mindre de meget hurtigt tælles i millioner samlet set, så er det dømt til at mislykkes. Man er simpelthen nødt til at skifte strategi. Den anarkistiske gruppe, der angiveligt sprænger jernbaner og andet i luften, gør det rigtige. Og man må også gå benhårdt efter regimets folk. Bøllerne, der overfalder fredelige demonstranter, skal have deres biler, deres huse, deres datjaer brændt af. De skal være uønskede til familiefester. De skal ikke kunne være ens venner. Man vil ikke sælge noget til dem. Dommere, der langer disse ulovlige domme ud, skal have samme behandling. Og de allerøverste, der må man gøre, som man gjorde med kollaboratører under Anden Verdenskrig. Det skal koste meget dyrt, at være en del af dette diktatur. Så længe den pris ikke er meget høj, så vælter regimet ikke. Der er ikke nogen Jeltsin klar lige nu, og det er ikke en Gorbatjov, som russerne er oppe imod. Vi er nu i ”territoriet” for Stalins måde at undertrykke befolkningen på.

Demonstrationer på Arbat i Moskva: https://twitter.com/yoshkinkrot/status/1572625390858022915?s=20&t=slzOIMnvCeVB2r_h4vDkWA

En ”stille” middag i vistnok også Moskva: https://twitter.com/ASLuhn/status/1572652676000907266?s=20&t=slzOIMnvCeVB2r_h4vDkWA

Reaktionen på Putins tale her i Ukraine, er vist mest et skuldertræk. Der er kommet så meget skidt fra den kant, og 300.000 nye soldater uden synderlig træning og med elendig udrustning, klarer man nok også.

Putins tale, skruer noget op for retorikken. Som vanlig, vender han alting på hovedet. Vi, dvs. Vesten, har været ”fascister” i mange år nu, mens det er Putins styre, der opfylder alle Umberto Ecos 14 punkter for, hvad fascisme er. Nu er det Vesten, ifølge Putin, der truer Rusland med atomvåben! Siger han, der i det midste siden 2007, konstant har truet os med atomvåben. Så intet nyt her. Jeg vil gerne, endnu en gang, give en hilsen til tyskerne. I ville ikke levere kampvogne til Ukraine, for ikke at opeskalere krigen! Det har I overholdt ved ikke at levere det, I har lovet Ukraine. Hvordan synes I selv, at det projekt er lykkedes??? Vi kan ikke stole på jer som allierede! Så langt vil jeg faktisk gå, indtil I kommer helt anderledes tilbage med at honorere jeres egne løfter!

Putins tale var noget vås om, at Vesten vil splitte Rusland ad. De kæmper mod nazister. NATO er aggressivt. Nonsens på nonsens. Vidste du, at USA og NATO, har ikke rykket sine atomvåben mod øst, lige siden 1986? Vidste du, at NATO gav massiv hjælp til Sovjetunionen i starten af 1990’erne, hvor deres infrastruktur for alvor brød sammen og sulten truede? Vi tog også Rusland ind som partner i NATO. Nej, Putin har ikke noget at have det i. Han er en gammel KGB oberst, hvis præference for at undertrykke folk efter forgodtbefindende, nu skal gå ud over ikke alene hans eget land, men også Ukraine.

Russerne har reageret. Der er ”høge” i Rusland, der vil skrue op for krigen, men selv Peskovs og Mishustins børn, har valgt at undslå sig indkaldelse. Jeg mangler at se de russiske unge, der stolte og glade, viser deres indkaldelse frem, og da slet ikke nu, hvor de enorme tab, som de russiske hær lider, er umulige at skjule. Udstyret de får, er dybt forældet. Træningen er mangelfuld, og de seneste soldater, der sendes afsted fra Sankt Petersborg til Ukraine, der har soldatermødre udtalt, at de fleste kun har fået en til to ugers totalt ineffektiv træning, og mange har slet ingen fået overhovedet. Chancen for, at de bliver udslettet, inden de overhovedet kommer frem til fronten, er stor.

Daria Wagner, som er fra Rusland og meget aktiv for den demokratiske russiske opposition i Danmark, sagde det meget klart. At Vesten må give Ukraine alle nødvendige våben, til at kunne nedkæmpe den mur af mennesker, der sættes ind mod landet. Det er dybt tragisk, at mange 10.000’er af unge landsmænds skal død og 100.000’er af landsmænds invalidering, anses som eneste vej ud af et mørkt middelalderligt diktatur. Men heller det, end at Ukraine taber.

Fly ud af Rusland til udlandet, hvor der ikke er krav om visa, er udsolgte. Priserne er steget til 8 til 10 gange det normale niveau. Der er meget lange køer til at komme med bil over grænsen til Finland. Der er ingen kø den anden vej for ”patrioter”, der kappes om at komme tilbage til ærens mark for Moder Rusland. Det sidste håber jeg, at især at Riskær og Krarup har lagt mærke til!

3 REPORTAGEREJSE I UKRAINE

Jeg oplevede 3 dage i Mikolaiv. Første nat, var der bombardement og alarmer og nok også ild fra luftforsvarssystemerne til kl. 02.00 om natten. I dag så jeg, at et missil havde ramt 200 meter fra mit hotel og det havde flænset 5 etager. Det forklarede med al tydelighed, hvorfor det lød så ganske enormt. Natten efter, var der alarmer til kl. 04.00 og nedslag et godt stykke fra mig, og natten til i dag, var der alarmer og fjerne nedslag til omkring kl. 03.00 og så lå jeg der med åbne øjne til 05.00. Jeg antager, at det er noget man vænner sig til. Det gjorde englænderne. Det gjorde tyskerne. Det gjorde jeg selv i Kyiv og Pavlohrad, men jeg må sige, at de der brag, natten til mandag, gjorde det hele en del mindre ligegyldigt! At hotellet var totalt smadret på hele den ene side, mindede mig også om alvoren. Overlevende fra Anden Verdenskrig, talte om nedslidningen af befolkningerne. Jeg sidder lige nu, hamrende træt, og forstår nu, hvad det var, de talte om, og det efter sølle 3 nætter!

I må ikke misforstå mig. Jeg var i meget lav risiko i Mykolaiv og virkelig lav risiko på resten af min rejse. Jeg var på ingen måde bange. Jeg følte mig heller ikke modig. Eller det modsatte. Men det er bare svært at sove, når en bombe er eksploderet 200 meter fra dig og en luftalarm er lige uden for dit vindue! Og husk nu, at indbyggerne i Mykolaiv har levet med dette i 7 måneder nu! Jeg kan i øvrigt tilføje, at jeg tog en cirkel på min motorcykel 1½ time rundt i hele byen, før jeg kørte til Odesa. Byen, Mykolaiv, har mange skader, og jeg tog billeder af nogle af dem, men i alt i alt, var jeg overrasket over, hvor intakt byen er. Men der bliver brug for at bringe dem og mange andre ukrainske byer på fode igen.

Nu skal jeg sove, så jeg kan færdiggøre min artikel om Mykolaiv Zoo Park, så I har den til weekenden. Næste opgave for mig, bliver at besøge noget af en lokale industri. Jeg håber særligt, at besøge en lokal skofabrik og gøre mig selv til testpilot for et par støvler. De ser hamrende godt ud på deres hjemmeside, og koster 400 kroner! Jeg vil også prøve at besøge den ukrainske flåde og se om jeg kan få lov til at komme med ud på en patrulje. Jeg er desværre ikke så optimistisk om udsigterne til patruljen, men jeg prøver.

Share This