Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for mandag den 5. september

Af Jens Alstrup

Sumy, Østukraine: De ukrainske styrker holder deres momentum i offensiven ud for Kherson. Det russiske artilleri, ser ud til at være gået næsten helt i stå. Det bliver kort, men godt i dag! Jeg kører videre i morgen mod Poltava.

1 DAGENS KAMPE

Ud fra de to referencekort, med en dags forskydning, så er det russiske artilleri praktisk taget gået i stå. Der er næsten ingen markeringer på ukrainsk side af nedslag på begge kort. Det er en meget markant ændring i situationen. Om den er permanent, så permanent den slags nu kan være, eller om det er for en kortere periode, kan naturligvis ikke besvares, men der er meget modstridende meldinger om de russiske reserver af ammunition. Modsat kampvogne, er artilleri meget lettere at have på lager længe, så her må vi antage, at reserverne er enorme fra Den Kolde Krig, men det er ammunitionen, som der er tvivl om. Har de mange, mange depoter, der er sprængt i luften af HIMARS, slået bunden ud af de russiske reserver? Nogen tror det. Andre mener, at russerne har til flere år endnu. Personligt er jeg moderat optimistisk.

Der er ingen oplysninger på de to kort om ukrainske angreb i dag, men der er mange oplysninger om det fra sociale medier. Jeg tør godt sige, at ukrainerne har opnået momentum. Russiske kilder oplyser, at de ukrainske styrker nærmer sig Kherson by. Det KAN skyldes lyden fra HIMARS, der fortsætter med at ramme broerne og prammene over floden, og dermed er forkerte slutninger for styrker, der er under hårdt pres. Eller det kan være helt korrekt, hvilket i så fald betyder, at russerne er endnu mere under pres.

Ud i infanteriangreb, har russerne igen angrebet ud for linjerne fra Avdiivka og op til Bakhmut. Det er der Wagnersoldaterne og de to såkaldte republikkers styrker befinder sig. Ikke at Putin og hans folk kærer sig meget om de russiske styrker, men disse enheder, er de helt ligeglade med. Ukrainerne slog alle angreb tilbage.

Det jeg har kunnet finde, kan ikke bekræfte at ukrainerne er tæt på Kherson by i forhold til deres udgangspunkt for offensiven, men dog at de ER kommet nærmere. Der er også en video, hvor ukrainerne foretager et kampvognsangreb mod russiske stillinger og kampvogne, og det går helt efter bogen. Husk dog, at det altid går godt på film og videoer, som den ene part offentliggør. Jeg tror dog, at filmen er sigende for, hvordan det går lige nu for ukrainerne. Hvad jeg har kunnet finde, så er ukrainerne rykket mere frem fra nord og mere frem fra vest mod Kherson. Ikke meget på kortet, men hvad jeg har kunne finde fra andre kilder, så ganske pænt fra vest i retning af byen. Og så en lille rettelse her på falderebet. De to steder med ukrainsk fremgang, ER bekræftet nu på det kort, bruger data fra den ukrainske generalstab.

Der er også rapporter om, ja, mere end det, videoer fra, at ukrainerne rammer russiske S-300 luftforsvarssystemer og andet, og der er mange døde. Intet er skjult i de videoer, som jeg ikke deler, men jeg har set dem. Der ligger hele lig, arme, ben osv. delt ud over områderne. Der er virkelig grund til at tro, at russerne lider langt større tab end ukrainerne på nuværende tidspunkt.

Rusland har meddelt i dag, at de lukker helt for gassen til Europa, indtil Vesten kollektivt ophæver alle sanktioner. Det vil kunne koste os dyrt denne vinter. Vi skal måske endda opleve rationering for første gang siden Anden Verdenskrig. Sådan må det være. Det kommer også til at koste Rusland dyrt. Nok mest for os denne vinter, men vi har en stærkere økonomi end Rusland, og næste vinter vil det koste mest for Rusland og næste igen, vil det være en katastrofe for dem uden nogen udløbsdato, for vi kommer ikke til at vende tilbage, og Kina vil ikke komme til at overtage det, for de arbejder også på at omstille deres energisektor. Den tyske erhvervs- og klimaminister Robert Habeck, udtalte i dag, at ”Den eneste pålidelige ting fra Rusland, er deres løgne!”. De to resterende tyske atomreaktorer lukkes nu ikke ned, men vil stå standby og så bliver der fyret op med kul. Ikke nogen god nyhed for klimaet. Vi er kommet alt for sent i gang, være sig med vedvarende energi og med 4. generation sikker atomkraft.

2 REPORTAGEREJSE

I morgen tager jeg tilbage mod Kyiv. Jeg gør det over to dage, så jeg har tid til at tage fotos af de ødelagte landsbyer, jeg ikke fik taget billeder af på vejen her op fra Poltava. Jeg skal overnatte i Hollywood! Det hedder hotellet! 200 kroner for en overnatning! Men så er der også gratis parkering for motorcyklen på privat aflåst parkering.

I Kyiv vil jeg se, om jeg kan få en aftale om at komme ud til fronten næste uge. Det bliver svært, men hvis jeg ikke prøver, så sker det i hvert fald slet ikke. Jeg havde en del problemer med IT i dag, som jeg ikke skal trætte jer med, men tiden gik med at få Photoshop og ikke med at skrive. Det var trist, men der var ingen vej uden om.

Tusinde tak for jeres støtte! Jeg håber, at I fortsætter med at dele mine opslag, så de kommer mest muligt ud til alle, der vil vide noget om krigen.

Share This