Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for lørdag den 8. oktober

Af Jens Alstrup

Kyiv: Eksplosionen på Kertjbroen, er den helt store nyhed i dag, og det er en kæmpe sejr for Ukraine. Til gengæld er der ikke mange oplysninger om meget andet i Ukraine, men der går rygter om en ny stor offensiv. I det hele taget, går der rigtigt mange rygter.

1: Dagens kampe

2: Kertjbroen

3: Den tredje offensiven

4: Reaktioner i Moskva

5: Reportagerejse i Ukraine

1: DAGENS KAMPE

Der er ikke meget nyt fra de to store ukrainske offensiver. Nyhedsbilledet er helt overskygget af begivenhederne ved Kertj, og der er mange rygter om at noget nyt og stort, er under opsejling.

Russerne har som vanligt, angrebet de ukrainske linjer nord og syd for Bakhmut, men er slået tilbage. Det er også her, at der har været mest russisk artilleriild mod de ukrainske linjer.

Ud i missiler, droner m.m., har russerne i dag angrebet ind i Sumy med selvkørende artilleri, morterere og kamphelikoptere. Samlet har russerne rettet 7 missilangreb, 12 luftangreb og mere end 80 beskydninger fra MLRS systemet (missil/raket systemet, som moderne stalinorgler). Der blev også brugt 7 angrebsdroner, hvor de 3 blev skudt ned.

Ukrainerne har med sit artilleri og sine HIMARS, ramt flere vigtige militære mål på den russiske side. Mht. angrebet mod Shaikovkaluftbasen 300 km inde i Rusland, er der i dag en delvis bekræftelse af, at det virkeligt fandt sted og 2 Tu22M3 strategiske bombefly skal være ødelagt, men det er kun fra ukrainsk side, at det er bekræftet.

2: KERTJBROEN

Den helt store fødselsdagsgave til Putin, kom med en lille smule forsinkelse. 6 timer og 5 minutter efter midnat, lød der i morgentågen en gigantisk eksplosion. Hurtigt var der mange videoer ude, men der blev talt om et muligt missilangreb og specialstyrker. Senere viste videoer, at det med overvældende sandsynlighed, var en bombe i en lastbil, der var årsag til eksplosionen. Det er nok den rigtige forklaring og chancen for at det er noget andet, er nu meget lille.

Forbindelsen over Kertj, består af to broer. En jernbanebro med to jernbanespor, som vender mod Sortehavet i syd. Og så en vejbro, som vender mod Azovhavet mod nord. Vejbroen består af fælles pyloner, hvor over to sæt brofag med to vejbaner på hver, i hver retning, er placeret. Da lastbilen eksploderede, skete det i retning mod Krim på det yderste brofag mod nord. Det var så voldsomt, at to brofag med banerne i retning af Krim, brækkede og faldet ned i havet. Den midterste linje blev også ramt, og her blev et brofag beskadiget. Selv jernbanen, der ellers ligger i pæn afstand fra vejbanerne blev ramt, ved at en togstamme med mange brændstofvogne, brød i brand og brændte i flere timer. Russerne fik slukket branden.

Det ser ud til, at jernbanen er i drift igen. Om det er med reduceret vægt eller med andre begrænsninger, melder historien ikke noget om. Den beskadigede vejlinje i retning af Rusland, skal være ved at blive repareret, og skal angiveligt snart være i drift igen, men altså kun med et spor i hver retning.

Broen er måske ikke afgørende for Ruslands indsats i krigen, men så dog særdeles vigtig. Til kampene i Khersonregionen og Zaporizhzhiaregionen, er dette den mest benyttede rute for at forsyne tropperne. Den anden mulighed går over Mariupol og ind, men den er langt mere udsat for ukrainske angreb med Himars. Jernbanen på den rute, blev i øvrigt også ramt i dag, og en jernbanebro blev destrueret ved Ilovaisk og et jernbane depot ved Tokmak. Dermed er den russiske logistik meget hårdt ramt i dag, forudsat at skaderne ikke er lette at reparere, eller at ukrainerne er i standt til at fortsætte med angrebene.

En anden årsag til den store omtale, er at Kertjbroen er Putins vigtigste prestigeprojekt i forbindelse med overtagelsen af Krim. Dette er noget, som virkeligt gør ondt på Putint forfængelighed. På et tidspunkt gik der rygter om, at Putin ville holde en tale, angiventligt om broen, men talsmanden Peskov, afviste. Er oplysningerne om at broen er i drift igen er rigtige, så kan det jo være, at han kommer på i morgen.

Vi afventer spændt, hvad der vil ske fremover. Reaktionen her i Kyiv, har været overvældende. Alle jeg har talt med, er glade for det!

3: DEN TREDJE OFFENSIV

Der har nogen tid været rygter om, at ukrainerne vil indlede en 3. offensiv. Som jeg skrev i går, så er mulighederne begrænsede, og jeg har selv holdt på, at ukrainerne ville gå mod Melitopol, for at kunne gå videre mod Krim. Mange andre mener nu, at offensiven vil gå mod Mariupol, hvilket vil have samme effekt, men kræve mere tid, da mere land skal indtages. Her er det vigtigt at understrege, at vi er i afdelingen for rygter. At Ukraine har ramt russisk logistik så hårdt i området, som de har, er en klar indikator af, at noget stort på vej.

4: REAKTIONER I MOSKVA

Der gik historier om at FSB og Rosgardia-enheder, har spærret centrum af Moskva af, og var i færd med at arrestere folk fra militæret rundt om byen. Problemet er, at det er rygter, men de løber hurtigt. Moskva er ifølge flere videnudsagn, ikke spærret af og trafikken forløber normalt. Jeg er bange for, at dette igen er rygter, unden hold i virkeligheden, men som løber stærkt, fordi vi er mange som håber på, at de er rigtige.

https://www.msn.com/en-us/news/world/russian-elite-guard-arresting-military-in-moscow-ukraine-intelligence/ar-AA12KgKO?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=d31245a29063484eb286a22521ccdb3a

Hvad er ganske vist er, at Putin nu har udnævnt en ny leder for de samlede russiske styrker i Ukraine. General Sergei Surovikin, som er kendt for at have beordret sine tropper til at skyde på civile i 1991 i Sovjetunionen under kuppet, og han fik fængselsstraf for det. En kriminel general, er en perfekt match til et kriminelt styre. Hans ry er at han er brutal og korrupt, men næppe bedre end forgængerne.

Flere steder er det omtalt, at forsvarschef Shoigu og generalstabschef Gerashimov, skal været blevet afstat. Det er i så fald ikke første gang, men indtil videre har det ikke været rigtigt og det er det givetvis heller ikke nu. Husk at Putin er privat ven med Shoigu, og de f.eks. ofte er i Sibirien sammen i Taigaen. Den slags tæller meget højt hos Putin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Surovikin

På Krim har angrebet betydet, at mange er begyndt at hamstre benzin og diesel. Mht. fødevarer, er der indført begrænsninger, så folk maksimalt kan købe 3 kilo varer ad gangen.

Share This